• Aart Aalbers

'Een schimmig duur feestje'

VEENENDAAL ,,Een schimmig duur feestje, wat hebben wij eraan?” Dat vragen veel Veenendalers zich volgens JouwVeenendaal af. Het gaat om het volgend jaar te vieren Gilbert van Schoonbekejaar. ,,Wij zijn geschrokken, en velen met ons zo hebben wij de laatste tijd begrepen, dat er een feestjaar voor een kleine 400.000 euro moet worden georganiseerd."

Gerard van Wijk

,,Niemand begrijpt dit. We kunnen dat geld in Veenendaal beter besteden aan meer urgente zaken, zoals bijvoorbeeld de zorg. Daar wordt dan vervolgens weer op bezuinigd. Het grootste vraagteken is bovendien: wie was Gilbert van Schoonbeke? De Veenendalers hebben geen idee.”

JouwVeenendaal is een politieke jongerenpartij, die eerder dit jaar bij de verkiezingen een raadszetel misliep. ,,We hebben weliswaar geen raadszetels, maar we blijven wel actief. Het is niet meer alleen een partij voor jongeren, we hebben de blik verruimd", zegt voorzitter Sander van Gent.

ANTWERPSE ZAKENMAN Het stoort Van Gent dat het college de raad voorstelt enkele tonnen beschikbaar te stellen, terwijl nog niet duidelijk wat de Antwerpse zakenman precies voor Veenendaal betekende. ,,Iets onzekers mag kennelijk als zeker worden beschouwd en daar mag de stichting die het feest organiseert bijna vier ton aan uitgeven. Volgens de stichting is Van Schoonbeke een mooi voorbeeldfiguur, een ondernemende man. Veenendaal is een ondernemende stad en daar zou de verbinding liggen. Er mag dan een straat naar hem zijn vernoemd, niemand weet wie hij is."

PRIJSKAARTJE ,,Nu gaan we zijn geboortejaar, 500 jaar geleden, vieren. Daar mag volgens de stichting een prijskaartje aan hangen. Vorig jaar een bedrag van 27.271 euro en dit jaar 47.210 euro. Dat is niet alles, voor volgend jaar wil de stichting een subsidie van drie ton hebben", aldus Van Gent.

JouwVeenendaal vindt het vreemd zoveel geld uit te geven, terwijl niet duidelijk is welke rol Van Schoonbeke bij het ontstaan van Veenendaal heeft gespeeld en of hij ooit in deze omstreken is geweest.

WOL EN SIGAREN ,,Veenendaal heeft met zijn historische wol- en sigarenfabrieken andere historische figuren die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Veenendaal. Om een heel feestjaar wat een kleine 400.000 euro zou mogen kosten te organiseren, voor iets wat nog niet volledig onderzocht is, gaat ons te ver." Het is volgens Van Gent steeds dezelfde club mensen die iets organiseert en daar subsidie voor krijgt. ,,Dat is op zich prima, maar we moeten wel opletten, het is geld van ons allemaal."