• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

'Een fantastisch evenement met een heerlijke sfeer'

VEENENDAAL Dinsdagmorgen start de Vierdaagse van Nijmegen. VeenendaalseKrant.nl gaat een aantal Veense deelnemers aan de 100e Nijmeegse Vierdaagse volgen en doet dagelijks om 19.00 uur verslag via de website. Vandaag een eerste impressie.

Aart Aalbers

Her en der zag je ze de laatste maanden al lopen. De wandelaars met een afritsbroek die veel kilometers in de benen wilden hebben voor de vierdaagse van Nijmegen, Apeldoorn of Alkmaar. Wie weleens vier dagen achtereen 30, 40 of 50 kilometer heeft gelopen, weet dat je dat niet zomaar doet. Een enkeling uitgezonderd.

KERS OP DE TAART Op zich vinden de meeste wandelaars het wandelen over bospaden, kronkelende klompen- of kerkpaadjes wel het mooiste. Toch is Nijmegen voor veel wandelaars 'de kers op de taart', een soort van diploma-uitreiking. Ze nemen het asfalt die week voor lief en genieten van de hele entourage er omheen. Nu worden onderweg gezonde lekkernijen aangeboden, als het warm is krijgen ze een verfrissende natte douche uit een tuinslang en niet te vergeten her en der een muzikale gift. Ook zitten, nog voor zonsopkomst, vele honderden toeschouwers in een tuinstoel langs de route te klappen voor deze vroege vogels en enkele burgemeester hebben zelfs een podium laten bouwen vanwaar ze de wandelaars toe zwaaien.

VERSLAG Komende week gaat de Veenendaalse Krant raadslid Willem van Braak (42), Niek Noorlandt (24), Ton en Betty Valkenburg (69, 67) en Betty Vennema (60) op de voet volgen. Elke dag doen ze via deze website verslag van hun belevenissen onderweg, het weer en de toestand van hun voeten. Op vrijdag zullen we hen tijdens de intocht op de foto zetten en zullen we de woensdag erop in de krant aandacht aan deze wandelaars schenken.

UITDAGING Betty Vennema trekt volgende week de wandelschoenen weer aan. Twee jaar geleden is ze begonnen met wandelen toen haar nichtje vroeg of ze mee wilde wandelen. Betty heeft dit jaar al zo'n 250 kilometer in de benen zitten. Ze liep eerder ook de Dam tot Dam loop en de Dag van Zandvoort. Onlangs nog liep ze de vierdaagse van Alkmaar. De eerste keer dat ze met wandelen begon was de Tweedaagse in Egmond aan Zee. Hier liep ze tweemaal tien kilometer. Betty wandelt samen met enkele anderen de 30 kilometer afstand. Ze heeft er duidelijk zijn in: ,,Het is toch een uitdaging om mee te doen. Ik heb vele jaren aan de kant gestaan en om dan toch een keer mee te wandelen is erg leuk." 

VEEL INTENSER Het echtpaar Valkenburg start al enkele jaren bij de eerste mooie lentedag met wandelen van zelf bedachte tochten. Al vroeg in het voorjaar trekken ze er vanuit hun huis op uit. Betty: ,,Je beleeft de lente veel intenser als je regelmatig een lange wandeling maakt. Je ziet de natuur na de winter ontluiken. De krokussen beginnen te bloeien en je ziet hier een daar een ree lopen. Echt prachtig!"

Het echtpaar is na hun pensionering in 2012 direct met wandelen begonnen. ,,We liepen vanuit onze woning over het Benedeneind het Binnenveld in. De eerste keer zo'n 12 kilometer. Elke week gingen we iets verder en nog diezelfde zomer liepen we in Nijmegen onze eerste vierdaagse uit." Het echtpaar heeft ook de gehele Grebbelinie gewandeld. ,,We zijn op en neer van Rhenen naar Spakenburg geweest. We sliepen onderweg in onze caravan en trokken steeds weer verder."

MET CARAVAN Het echtpaar zet de caravan nu in Oosterhout en fietst rond zeven uur naar de start in Nijmegen.,,Hebben we gelijk weer even de spieren los." Regen, wind of zon? Ze gaan wandelen. Ton kijkt al uit naar de Zevenheuvelenweg. ,,Prachtige tocht die dag.'' Betty heeft goede herinneringen aan de wandeling over de brug over de Waal. ,,Heel apart. Als je de eerste dag Elst binnen komt wandelen moet je nog honderd kilometer en zitten ze je toe te juichen alsof je er al bijna bent. Het werkt wel erg stimulerend!"

Het echtpaar ontmoet en ziet soms de meest aparte verschijningen wandelen. ,,Sommige mensen willen gewoon opvallen." Ook leuke ontmoetingen. Vorig jaar ontmoetten ze tijdens het wandelen een man die wat gebogen zijn weg ging. Het bleek een Fin te zijn die de vierdaagse liep en geboren was in 1923. Ton en Betty hopen vrijdag 22 juli tussen drie en vier uur met nog vier Veenendalers over de Via Gladiola te wandelen en hun vijfde Nijmeegse vierdaagse medaille te bemachtigen. 

VOLKSFEEST Ook ChristenUnie-raadslid Van Braak gaat de uitdaging aan. Hij is in 1998 door zijn oom besmet geraakt met het vierdaagse virus. Dit keer is er een jubileumwandeling van vier dagen aaneen 55 kilometer. Daar gaat hij voor. Om vier uur in de vroege ochtend mag hij al vanaf de Wedren starten. ,,In principe loop ik alleen", zo zegt Van Braak. ,,Maar onder de 50.000 medewandelaars ontmoet ik altijd mensen waar ik een stuk mee oploop. Vorig jaar zelfs drie dagen met dezelfde persoon. Eigenlijk tref ik ook altijd veel Veenendalers aan tijdens het lopen zoals Joop Jaakke, Jan Nijhuis, Bert van de Weerd, Gert van de Weerd en Ton en Betty Valkenburg. Die ontmoet ik eigenlijk altijd wel onderweg. Evenals Kees Bos, bezorger bij apotheek Zwaaiplein."

De eerste dag loopt Van Braak naar Lent, Bemmel, Huissen en Elst. Terwijl de 30 kilometer afstandlopers van dorp naar dorp wandelen, waar het over het algemeen gezellig is, moet Van Braak en consorten, om aan de 55 kilometer te komen, een aantal keer een extra lus maken door niemandsland. Waarom zo'n monstertocht gelopen zo vroegen we aan de schoolmeester die dagelijks voor de klas staat op Het Visnet in Elst (Utr.) ,,Het is zo'n fantastisch evenement met een heerlijke sfeer. Je ontmoet zoveel verschillende mensen en het mooie is dat we allemaal hetzelfde doel hebben ondanks onze verschillende achtergronden. Het is een waar volksfeest!" Braak hoopt ondanks dat hij dit jaar weinig tijd had om te oefenen (slechts 100 kilometer) zijn negende medaille in de wacht te slepen. Ook hem gaan we volgen.

NIET GETRAIND De splinternieuwe Veenendaler Niek Noorlandt begint zonder noemenswaardige oefening aan de monsterklus. Hij biecht al direct op nog niet geoefend te hebben. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik niks heb getraind dus ik zie het nu echt als een grote uitdaging." Noorlandt moet degene worden waarvan men zegt 'De uitzondering bevestigd de regel'. Komt nog eens bij dat hij deze week van Rhenen naar Veenendaal gaat verhuizen. Toch heeft de opsporingsambtenaar goede hoop dat het gaat lukken. ,,Ik heb in 2009 als militair de vierdaagse in Nijmegen gelopen. Toen moesten we met 10 kilo bepakking vier dagen aaneen 40 kilometer lopen. Dat lukte." Ook Noorlandt loopt alleen en kan zijn eigen tempo bepalen en de hele dag over de 50 kilometer doen. 

GEDRAGEN Positief zijn ze allemaal over de laatste dag als ze vanaf Cuyck, Mook, Molenhoek, Malden richting Nijmegen wandelen. Tienduizenden mensen omzomen de wegen. Zelfs op de daken zitten mensen. Die laatste dag dan lijkt het alsof je naar de finish wordt gedragen. Je hebt zoveel te kijken, er zitten zoveel mensen dat je de vermoeide voeten en benen en andere pijntjes gewoonweg niet meer voelt. Betty Valkenburg verbaasd zich onderweg weleens over wandelaars: ,,Laatst nog. Een man die erg kreupel liep en langzaam aan voort ging. Later zagen we hem toch over de finish komen. Het zegt soms niets."

Volg hun belevenissen volgende week, van maandag tot en met vrijdag dagelijks op www.veenendaalsekrant.nl

Fotobijschrift: Deze Veenendalers, onder wie de 28 weken zwangere Marcella, staan te popelen om dinsdag in Nijmegen te gaan starten.