Eén jaar bruggen bouwen in één boekje

VEENENDAAL Present Veenendaal wil een beweging op gang brengen waardoor het vanzelfsprekend wordt dat mensen naar elkaar omzien. Dat is een mooi uitgangspunt en zo is het afgelopen jaar ook in praktijk gebracht.

Gerard van Wijk

De organisatie won dit jaar de Bruggenbouwersbokaal met een project voor Wajong jongeren. Coördinator Femke Muit mocht de bokaal in ontvangst nemen van burgemeester Wouter Kolff (zie foto). Iedere maand ging de bokaal vervolgens naar een ander project. Om iedere Veenendaler te laten zien dat bruggen bouwen ofwel omzien naar elkaar belangrijk is in een maatschappij worden de projecten gebundeld in een boekje, toepasselijk het Bruggenbouwersboekje geheten. Daarvoor is Present Veenendaal een crowdfundingsactie begonnen. Er is 3.500 euro nodig, de kosten voor het ontwerpen, drukken en verspreiden, om het boekje in ruwweg twintigduizend brievenbussen te bezorgen.

,,Wij willen graag de verhalen en tips van Veenendaalse bruggenbouwers bundelen in een handboekje. Present Veenendaal is één van de zeventig 'Presents' in Nederland. De titel 'bruggenbouwer van het jaar' kregen wij als waardering voor het succesvol opgezette Wajong trainingscentrum. Hierbij worden jongeren met een Wajong-uitkering gestimuleerd hun talenten te ontdekken door met elkaar samen te werken en zo andere mensen te helpen. Door over de eigen drempel heen te stappen kunnen zij een brug slaan voor andere Wajongers", zegt Joni van Essen.

In plaats van de bokaal zelf te houden is er voor gekozen deze iedere maand door te geven aan een andere bruggenbouwer. Op deze manier is het omzien naar elkaar door middel van talrijke projecten daadwerkelijk in praktijk gebracht. Kracht uit de samenleving, stelde toenmalig wethouder Henk van Soest in 2013 vast bij de start van Present Veenendaal. Bij dat eerste project gingen 25 vrijwilligers aan de slag voor bewoners van De Meent. Er zouden vele projecten volgen. Meer informatie over de crowdfundingsactie: www.geloofinjeproject.nl