• Archief BDUmedia

DOVO-fans veroordeeld voor vechtpartij met Willem II-supporters

VEENENDAAL (JPU) Twee supporters van de Veenendaalse amateurclub DOVO zijn maandag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot 120 uur werkstraf. De twee Veenendalers van 25 en 22 jaar oud waren op 22 september 2015 na de bekerwedstrijd tegen eredivisieclub Willem II betrokken bij een vechtpartij op de Ellekoot in Veenendaal. Twee andere Veenendalers, ook supporters van DOVO, werden vrijgesproken.

De officier van justitie had tegen de vier Veenendalers 240 uur werkstraf geëist waarvan 60 uur voorwaardelijk. De officier van justitie was ervan overtuigd alle verdachten overduidelijk te zien waren op beelden van het supportersgeweld die tientallen keren werden bekeken op de zitting. Het geweld rond voetbalwedstrijden is een serieuze zaak voor het OM. De officier wees erop dat een andere wedstrijd van DOVO naar Emmen moest worden verplaatst vanwege de problemen met de supporters.

AFGESPROKEN Veiligheidscoördinatoren van de politie en de club hadden al tijdens de wedstrijd gezien dat de vier verdachten zich opruiend gedroegen op het terrein van DOVO. Zij zagen ook dat de mannen het sportpark vlak voor het einde van de wedstrijd verlieten. Volgens de politie had een groep 'DOVO-hooligans' samen afgesproken om de Willem II fans op te wachten terwijl die naar het station liepen. Op camerabeelden is te zien dat de vechtpartij ontstaat tussen de twee groepen. Niemand van de Willem II supporters heeft aangifte gedaan.

NIET HERKEND De vier verdachten gaven toe dat ze eerder weg waren gegaan en op de beelden te zien zijn. Maar ze ontkenden allemaal dat ze iets met de vechtpartij te maken hadden. Hun advocaten wisten de rechter ervan te overtuigen de twee andere verdachten niet goed te zien waren op de beelden. Beide verdachten kregen van de rechter te horen dat het opmerkelijk is dat ze op die plek waren, een van hen loog zelfs vond de rechter. Maar de rechter herkende hem niet op de beelden.

De rechter legde daarnaast de 22-jarige verdachte een deel van de werkstraf voorwaardelijk op omdat hij een blanco strafblad. De twee veroordeelde supporters kondigden direct hoger beroep aan.