• Maquette Voskuilen Veenendaal

    Aart Aalbers

'Dorpsbeeld mag niet verloren gaan'

VEENENDAAL Voormalig kolenboer Henk van Voskuilen is driftig op zoek naar een openbare plek waar hij zijn zelf gemaakte maquettes aan het publiek en vooral aan de jeugd kan laten zien. ,,De jeugd moet weten hoe Veenendaal er uitzag." De een schrijft een boek om de historie niet verloren te laten gaan, Van Voskuilen maakt maquettes.

Aart Aalbers

De in Gelders Veenendaal geboren en getogen Van Voskuilen bouwt al jarenlang het ene na het andere gebouw uit het Veenendaal van toen na. Zijn belangrijkste drijfveer is de jeugd op schaal te kunnen laten zien hoe Veenendaal er vroeger uitzag. Toen hij ruim twintig jaar geleden in de ziektewet terecht kwam en zo'n zestien operaties moest ondergaan, begon hij zich thuis toch wel lichtelijk te vervelen. Van Voskuilen: ,,Ik dacht, ik moet iets te doen hebben. Met een computer kan ik helemaal niet overweg. Mijn handen mankeerden niets en ik besloot spontaan om mijn geboortehuis aan de Prins Bernhardlaan, compleet met kolenschuur erachter, na te bouwen. Toen dat lukte ging ik steeds een stapje verder."

Het huis van een heel bekende Veenendaalse, te weten Zwarte Jannetje, en ook de huidige woning van het Tweede Kamerlid Roelof Bisschop staan op een van zijn maquettes. ,,Vanuit mijn slaapkamerraam kon ik vroeger altijd de Julianakerk zien. Die bouwde ik ook na. Gelukkig was hier een tekening van. Het overige bouwde ik veelal vanaf een oude foto. Eerst maak ik een tekening van een muur en daarna begin ik te bouwen." De maquettebouwer waarschuwt dat alle maquettes momentopnames zijn. ,,Het jaar erop kan er een raam dichtgemetseld zijn of een dakkapel erop gezet waardoor een latere bewoner een ander beeld voor ogen heeft."

LAGERE SCHOOL  Van Voskuilen bouwde en bouwde. De eerste bouwwerken kwamen al snel in het museum terecht. Van Voskuilen: ,,Ik ben daar zelf ook nooit meer weggegaan. Vaak ben ik daar wel twintig uur per week. Ik verricht in het museum kleine reparaties en bouw daar ook nieuwe maquettes." Wat zijn ogen zien maken zijn handen. De 72-jarige doet dit alles zonder opleiding. ,,Ik heb op de lagere school gezeten en nog twee jaar op de voortgezette lagere school. Toen ik veertien jaar was ging ik bij mijn vader in de kolenzaak werken. Ik was echter geen kolenboer in hart en nieren en was blij dat er overal gas werd aangelegd. Daarna ben ik chauffeur geworden."

WIE O WIE  Zo langzamerhand heeft hij zoveel maquettes dat er in het museum geen ruimte meer is. ,,Ze zeggen daar: 'Het is hier geen maquettemuseum'. En dat snap ik ook wel. Toch vind ik het jammer dat de mensen er niet van kunnen genieten. Ik ben blij dat kasteel Prattenburg wel al enkele maanden staat te prijken in het museum. Daarom zou ik graag in contact komen met iemand waar ze permanent kunnen staan en waar dagelijks mensen in en uit kunnen lopen."

Van Voskuilen heeft onder meer de panden aan de voormalige Lage Kant (nu Hoogstraat), de Markt,  Scheepjeswolfabriek, het Gelderland met de bij oudere Veenendalers befaamde bierschuur, het oude gemeentehuis in de Hoofdstraat en het oude stationsgebouw aan de Kerkewijk, maar ook de Oude Kerk zoals die was in 1566, 1753, 1835 en zoals die op heden is, op schaal nagemaakt.

INFORMATIE  Voor informatie geeft Henk van Voskuilen graag uitleg, telefoon 06-29 04 7271. ,,Er moet toch wel ergens in een lege winkel of etalage of in het gemeentehuis of zo ruimte zijn." Zo oppert Van Voskuilen, die staat te popelen aan een oude fabriek te beginnen.,,Ik en in gesprek om die na te gaan bouwen."