• De finalisten van Wie is de Mol, Klaas, Tim en Annemieke na afloop van de finale van AVRO-TROS-programma Wie Is De Mol? in VondelCS.

    Bart Maat

'Dit avontuur had ik voor geen goud willen missen'

VEENENDAAL Het hoge woord is er uit; Veenendaler Klaas van Kruistum bleek de Mol in het populaire televisieprogramma Wie Is De Mol. Na het afgelopen weekend mag de 39-jarige eindelijk meepraten over het programma, dat door miljoenen mensen is bekeken. ,,Het was een onvergetelijke tijd."

Jeroen van der Veer

 

Als Van Kruistum terugdenkt aan zijn tijd bij Wie Is De Mol, komt er een grote glimlach op het gezicht van de presentator. Het was bij vlagen zeer spannend, maar de euforie overheerst. ,,Je draagt voortdurend een geheim met je mee en dat is soms best zwaar kan ik je zeggen. Toch had ik dit avontuur voor geen goud willen missen. Het programma keek ik zelf ook altijd en het was één van mijn favorieten. Toen ze vroegen of ik eraan mee wilde doen, was mijn antwoord dan ook direct ja."

 

EERLIJKHEID Niet lang na zijn ja-woord werd de inwoner van Veenendaal gevraagd of hij De Mol kon spelen. Zonder enige twijfel nam hij de rol op zich en bivakkeerde hij drie opnameweken duizenden kilometers van zijn gezin vandaan. Aan de buitenwereld vertelde Van Kruistum dat hij voor Unicef aan het draaien was, maar in werkelijkheid zat hij in de Domicaanse Republiek voor de opnames. ,,Mensen hebben misschien wel eens getwijfeld aan mijn eerlijkheid, omdat we net voor een verhuizing zaten. Normaal gesproken ga je dan niet zo lang van huis weg."

TWIJFELS Ook aan de andere kant van de wereld had de Veenendaalse inwoner zijn pokerface op en hadden de deelnemers niets door, vertelt de presentator van onder andere Zapplive: ,,Soms was er wel eens een moment dat ik twijfelde. Zo keek Annemieke (Schollaardt, red) mij een keer strak in de ogen aan. Heel doordacht en best lang. Dat was eigenlijk het enige moment dat ik dacht dat ze mij door hadden."

Tien uitzendweken lang heeft hij iedereen voor de gek moeten houden en dat was een spel dat hij met veel plezier speelde. ,,Vroeger als kind speelde ik al graag geheimzinnige spellen en nu mocht ik dat als volwassen man opnieuw doen. Alles moest in het geheim en dat was spannend, maar ook enorm leuk. Voor de opnames sprak ik veel met de regie, maar tijdens het avontuur moest je mee in de flow. Overleggen kon nog amper en ik was vooral op mijzelf aangewezen."

 

ONTDEKKING Vrienden en kennissen bestookten hem tijdens de uitzending, die veel later dan de opnames werd uitgezonden, met berichtjes. Keer op keer moest hij ontkennen dat hij De Mol was. ,,Eigenlijk had ik een standaard antwoord", bekent Van Kruistem. ,,'Dat zou kunnen', zei ik ze dan. Eigenlijk wist alleen mijn vrouw dat ik De Mol was."

Ruim drie miljoen mensen keken afgelopen zaterdag de finale, waarin Van Kruistum ook zichzelf is tegengekomen. ,,Ik heb ontdekt dat ik een enorme control-freak ben. Iets wat ik in mijn rol opeens niet meer kon zijn. Ikzelf ben programmamaker en moest nu alles uit handen geven. Toch heb ik niet één keer het gevoel gehad dat ik in wilde grijpen en heb ik serieus de tijd van mijn leven gehad."