• Maaike Tijhof en haar medestudent Niels Willekers zijn klaar voor de benefietgala.

    Jeroen van der Veer

'Deze kids hebben altijd zorg nodig'

VEENENDAAL Topsportster en Veenendaler Maaike Tijhof gaat samen met haar studiegenoot Niels Willekers in de Basiliek een benefietgala genaamd 'CIOS in Frankrijk' organiseren. De avond is bedoeld om geld op te halen en daarmee kinderen (en hun ouders) met een stofwisselingsziekte een onbezorgde week in Frankrijk aan te bieden.

Jeroen van der Veer

De zwemster uit Veenendaal is zelf student op het CIOS in Arnhem en toen zij hoorde dat er een project georganiseerd moest worden, stak ze direct haar hand op. Samen met studiegenoot Willekers organiseert zij de dertiende editie van CIOS in Frankrijk, waarbij kinderen met een stofwisselingsziekte centraal staan. Op de benefietavond komen sprekers, is er een hapje en een drankje, klinkt er muziek en zal er een veiling zijn. ,,Met het opgehaalde geld kunnen de kinderen gratis een week in Frankrijk verblijven."

ONTLASTEN Dat zij dit in haar eigen stad kan organiseren vindt ze erg mooi en zij is dan ook vastberaden om haar afstudeerproject tot een goed einde te brengen. Bij haar sportopleiding op het CIOS in Arnhem wordt jaarlijk CIOS in Frankrijk georganiseerd en daardoor wist Tijhof al wat er van haar werd verwacht. ,,En dat is een hoop", zegt ze met een lach. ,,Maar ik wil dit goed en groots aanpakken, want deze kinderen verdienen het."

Een stofwisselingsziekte is een erfelijke aandoening waarbij stoffen in de cellen in het lichaam minder goed worden verwerkt. Daardoor kan een bepaalde stof of afvalstof zich ophopen en tot klachten leiden. ,,De kinderen hebben eigenlijk dag en nacht zorg nodig. Zwaar voor hen, maar ook loodzwaar voor de ouders. Hier geef ik eigenlijk direct de reden aan waarom we deze avond houden; wij willen ze even ontlasten."

VRIENDENPRIJS Tijdens het gala is de veiling het klapstuk van de avond. Er zijn diverse mooie prijzen te winnen, waarbij er eentje in het oog springt. ,,Een dag rondrijden in een Mustang", zegt de Veenendaalse trots.

Ondanks dat haar opleiding in Arnhem is, wordt de avond in Veenendaal gehouden. Daarvoor is Tijhof de Basiliek erg dankbaar. ,,Veel plekken hebben wij benaderd om zo te kijken waar wij het minste geld aan kwijt waren. De Basiliek deed het echt voor een vriendenprijsje om ons zo te helpen. Zij zijn maatschappelijk betrokken en laten dat ook door deze daad zien."

INFO Het gala is vrijdag 6 april en daarbij is de zaal vanaf 19.30 uur geopend en het zal tot 23.00 uur duren. ,,Dan wordt het eindbedrag bekend gemaakt. Wij hopen toch een ruime 3000 euro op te halen. Lukt dat, dan is de avond geslaagd."

Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar benefietgala2018@gmail.com. Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina Benefietgala 'CIOS in Frankrijk'.