• DEVO

DEVO schenkt Veenendaal-Oost een duurzame buitenbank

VEENENDAAL Het is dit jaar tien jaar geleden dat DEVO (Duurzame Energievoorziening Veenendaal-oost) werd opgericht. Tijdens een bijeenkomst in het i-centrum, werd woensdag zowel teruggekeken als vooruitgeblikt. Zowel DEVO-directeur René Prop, als betrokkenen van het eerste uur vertelden over de duurzame missie van het bedrijf.

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan wilde DEVO met name de gebruikers, in dit geval de bewoners van Buurtstede (het eerste wijkdeel van Veenendaal-oost) bedanken. In samenwerking met Heijmans Infra, als aannemer in de exploitatie, boden zij de wijk een bijzondere buitenbank aan: wanneer je daar zit, kan je je mobiele telefoon opladen. Dit gebeurt door middel van zonne-energie. Ook heeft de bank een ingebouwde WiFi.

Samen met de gemeente en Stichting Veenergiek (Bewoners Collectief Veenendaal-oost) wordt gekeken naar een goede plek in de wijk om de bank te plaatsen.

DEVO is inmiddels bezig met het aansluiten van woningen op de wooneilanden in Veenderij, het zuidelijk deel van Veenendaal-oost. Komend jaar gaat DEVO nog meer grootschalige industriële hoge temperatuur warmtepompen plaatsen voor de levering van warmte en koeling in de wijk. Wanneer Veenderij in 2022 klaar is, zijn circa 2100 woningen aangesloten op het warmtenet van DEVO. Dit past goed binnen de landelijke én gemeentelijke doelstellingen om hele wijken van het gas los te krijgen.