• Joëlle Kelderman

Deel van 'schat van Tak' gezocht

VEENENDAAL Behalve een 'broodje wethouder' (lunchbijeenkomsten met wethouder Marieke Overduin) kent Veenendaal ook een 'broodje geschiedenis'. Maandag 20 november organiseert het gemeentearchief een lunchlezing over de 'schat van Tak'.

Bijna negentig jaar geleden liet drogist Tak in de Hoofdstraat een nieuwe winkel bouwen. In de grond werd tijdens de werkzaamheden een aardewerken pot gevonden, vol met gouden en zilveren munten, alsmede een gouden ring. De vraag was wie de schat had verstopt en waarom op deze plek.

Het gemeentearchief en het museum proberen er een antwoord op te geven. Het aantal gevonden munten kan bekeken worden. Een deel van de 'schat van Tak' is trouwens te zien in het museum in De Cultuurfabriek. Maar dit betreft een klein deel, het grootste deel is in de loop der jaren op de een of andere manier verspreid geraakt. Gemeentearchief en museum willen graag meer weten over de schat en in kaart brengen waar de rest van de munten is gebleven. Wie een muntje van Tak heeft of wellicht de in de vergetelheid geraakte gouden ring, kan dat mailen aan info@museumveenendaal.nl

'Broodje geschiedenis' met het verhaal over de 'schat van Tak' is op 20 november om 12.30 uur in de publiekshal van het gemeentehuis. De lezing duurt maximaal een half uur en is gratis toegankelijk. Wel de eigen lunch meebrengen.