• Gemeente Veenendaal

'Deel Spectrum kan open'

VEENENDAAL Een gedeeltelijke heropening van het culturele gebouw Spectrum en een deel van de parkeergarage van gebouw Tricotage is wellicht mogelijk. Dat blijkt uit de rapportage van het college aan de raad over de voortgang van de onderzoeken.

Gerard van Wijk

Op 1 november vorig jaar besloot de burgemeester uit veiligheidsoverwegingen Spectrum en een deel van de parkeergarage direct te sluiten. Sindsdien verblijven de gebruikers van Spectrum (muziekschool De Muzen, Volksuniversiteit en Filmhuis) op andere locaties. Het Filmhuis heeft inmiddels helemaal geen mogelijkheid meer om films te vertonen.

VLOERCONSTRUCTIE Nadat in mei vorig jaar de vloerconstructie bij Eindhoven Airport instortte, bleek dat in Nederland nog tientallen gebouwen dezelfde vloerconstructie hebben. Zoals de vloeren in gebouw Tricotage in Veenendaal.

Bouwer BAM stelde september vorig jaar dat de betreffende vloeren veilig waren, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken liet één maand later weten dat de vloeren niet zonder meer als veilig kunnen worden aangeduid. In Veenendaal gaat het om de verdiepingsvloeren op de tweede en derde verdieping en de dakvloer van het Spectrum.

OPLOSSINGEN Er zijn twee oplossingen, heeft onderzoek uitgewezen. Variant A kost 725.000 euro, er kan op korte termijn mee worden begonnen en dan zouden de gebruikers van het Spectrum mogelijk met ingang van het nieuwe seizoen terug kunnen. Het gaat om versteviging met liefst 1900 ankers die door alle vloeren worden geboord.

GOEDKOPER Variant B is met 385.000 euro aanmerkelijk goedkoper, maar dan moeten de culturele instellingen nog langer wachten alvorens ze naar het Spectrum kunnen terugkeren. Hierbij gaat het om versteviging met ankers die van onderaf tot de helft van de vloer worden ingeboord en ingelijmd, waarna ze onderaf op spanning worden gebracht. Deze oplossing is overigens nog niet vrijgegeven en dat gebeurt op z'n vroegst in augustus. Het college heeft nog geen voorkeursoplossing bekendgemaakt, de raad moet uiteindelijk het besluit nemen.

GETOUWTREK De gemeente heeft voorlopig 50.000 euro gereserveerd voor juridische advisering. In eerste instantie moet de gemeente voorfinancieren. Het wordt nog een heel juridisch getouwtrek wie voor de kosten moet opdraaien. Bubbledeck, de producent van de bollenvloer die is gebruikt, zegt dat er door bouwbedrijf BAM fouten zijn gemaakt. ,,De vloer staat hol, terwijl hij bol zou moeten staan", aldus Rob Plug van Bubbledeck tegen het Economisch Dagblad. 

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier.