• De Bunte uit Ede wil niet voldoen aan de door een raadsmeerderheid gestelde extra verkoopvoorwaarden.

    Henny Jansen

De Vriendschap uit 'verkoopmandje'

VEENENDAAL Molen De Vriendschap is uit het zogeheten 'mandje' gehaald. Dat laat wethouder Marco Verloop weten. Het is een logisch gevolg van de bespreking in de raadscommissie over de verkoop van een 'mandje' met gemeentelijk onroerend goed (onder meer voormalige schoolgebouwen). Daar zat ook molen De Vriendschap in, maar ontwikkelaar De Bunte uit Ede, die het 'mandje' kocht, wil niet voldoen aan de door een raadsmeerderheid gestelde extra verkoopvoorwaarden.

Gerard van Wijk

Dan houdt het op volgens die raadsmeerderheid, waaronder coalitiepartijen ChristenUnie en ProVeenendaal, omdat zij een draaiende molen willen. Een molen die in werking kan blijven met vrijwillige molenaars. En geen molen die weliswaar cultureel erfgoed is en onder de Erfgoedwet valt, maar in de praktijk een 'dode molen' is waarin zich bijvoorbeeld een pannenkoekenrestaurant kan vestigen.

MAATSCHAPPELIJKE INVULLING ,,We gaan een nieuw proces in”, zegt de wethouder. ,,Onze insteek is ook dat we zuinig willen zijn op cultureel erfgoed. Het is een uitdaging om een goede oplossing te vinden. Er is een nieuwe situatie ontstaan omdat Ingenious Vastgoed, een gerespecteerd Veens bedrijf, wel wil voldoen aan de extra voorwaarden van de raad, maar tegen een aanmerkelijk lagere prijs. Daarop heeft De Bunte laten weten in dat geval voor die lagere prijs ook in de markt te willen zijn. Als het bod blijft zoals het nu is, scheelt dat 187.500 euro in vergelijking met de prijs waarvoor De Bunte de molen wilde kopen. Maar we kunnen ook overgaan tot een bredere verkoop en dan kan het verschil lager uitkomen.” De lagere prijs geeft ruimte om aan de molen een maatschappelijke invulling te geven.

SYMBOLISCH BEDRAG Peter Tijssen, één van de vrijwillige molenaars, bepleit zorgvuldigheid. ,,De Bunte heeft geen boodschap aan extra verkoopvoorwaarden, hij wil de molen zo snel mogelijk doorverkopen. Wat voor garantie hebben we dan dat de molen in werking kan blijven? We krijgen jaarlijks drieduizend bezoekers, waaronder veel scholieren. Tweehonderd dagen per jaar draait de molen, de wieken maken dan 500.000 omwentelingen.”

Hij zou het liefst zien dat de gemeente voor een symbolisch bedrag van één euro de molen verkoopt aan een stichting van de molenaars. Die stichting moet jaarlijks 60.000 euro genereren om het onderhoud te kunnen uitvoeren. ,,Met de juiste mensen lukt dat wel”, zegt Tijssen. Daar heeft de wethouder minder fiducie in. ,,Dat is tot nu toe ook niet gebleken.”

BENDE ,,Wij willen een maximale garantie dat de molen blijft draaien”, aldus de ChristenUnie. Van Denk hoeft de molen niet in de verkoop en D66 vindt dat we er geld voor over moeten hebben om het erfgoed te behouden. ,,Het begint een beetje een bende te worden”, stelt GroenLinks. ,,Niet verkopen, zelf in bezit houden en verhuren aan de molenaars.”