De ongekroonde koningin van het Bouwdorp

VEENENDAAL Saskia van de Graaf is de ongekroonde koningin van het Bouwdorp. Hoewel ongekroond? Begin dit jaar kreeg ze uit handen van burgemeester Wouter Kolff nog de erepenning van de gemeente Veenendaal vanwege haar jarenlange verdiensten voor het Bouwdorp. Dit jaar gaat ze als voorzitter de zestiende editie van het evenement in het Stadspark meemaken.

Gerard van Wijk

Maandag 17 augustus 's morgens negen uur gaat het los, dan staan er achthonderd kinderen tussen 6 en 12 jaar te trappelen om aan de gang te gaan met het houtwerk waarmee hutten en andere optrekjes in elkaar worden gefrutseld. Meer dan achthonderd kinderen kan de organisatie niet aan, dan is het 'mudjevol'. Ver van te voren is zoals gewoonlijk het Bouwdorp vrijwel 'uitverkocht'. Vorige week waren er van de 750 kaarten (plus 50 voor kinderen van vrijwilligers) welgeteld nog 39 (voor 12 euro) te verkopen, bij twee van de vier verkooppunten: Jumbo Ronde Erf en Bruno Landsaat Ellekoot. Bij de andere twee verkoopadressen waren alle kaarten inmiddels over de toonbank gegaan. Bij elkaar, zo laat Van de Graaf weten, komen er in de vier dagen dat het Bouwdorp functioneert, zo'n 4200 bezoekers. De laatste dag, wanneer de burgemeester de prijzen uitreikt in aanwezigheid van veel ouders, wordt door de kinderen getoond wat zij in de vorige dagen aan fraais bij elkaar hebben gespijkerd en gezaagd.

Begonnen als uitje voor kinderen die niet op vakantie gingen is het Bouwdorp uitgegroeid tot een niet te missen happening, tegen het eind van de schoolvakantie. De ouders van nu hebben als kinderen zelf 'gebouwdorpt'. ,,We worden goed ondersteund door het bedrijfsleven", zegt Van de Graaf. Met Van Deelen als hoofdsponsor. ,,Als bouwbedrijf vinden we het belangrijk dat kinderen ontdekken hoe leuk het is om creatief te zijn, met je handen te werken en samen dingen te doen."

Tachtig vrijwilligers zijn er per dag nodig om alles goed te laten verlopen. ,,We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken, er zijn er nooit genoeg", aldus Van de Graaf. Evenals de onmisbare bijdrage van de vrijwilligers is die van het bedrijfsleven. Ga maar na, stapels hout worden in de loop van de voorafgaande weken in het Stadspark gedeponeerd. Hout waarmee de kinderen aan de slag gaan. Om de voorraad moeten sinds kort hekken met bewegingsmelders worden gezet omdat twee jaar geleden onverlaten de houtstapel in brand staken. Verder gaat er 750 kilogram aan spijkers doorheen, komt er speelgoedzand, toiletten, een circustent, panakooi en een elektrische installatie. Die materialen moeten allemaal aan- en afgevoerd worden. Verder zijn er mensen van de eerste hulp, die kinderen die op hun duim hebben geslagen of zich op een andere manier hebben verwond met raad en daad terzijde staan. Bij noodweer, zoals twee jaar geleden, kan worden uitgeweken naar de korfbalhal van SKF.

Zagen en hamers moeten de kinderen zelf meenemen, en een blikje om het in te doen. En kwasten als er geverfd moet worden, de verf is er al. Geen glas en geen elektrisch gereedschap, is de boodschap. Het is al met al een heel bijzonder dorp vier dagen lang in het Stadspark. Want het blijft niet bij timmeren en zagen. Het thema is dit jaar muziek en dat betekent onder andere muzikale gerechten zoals de Mozart knakworst. ,,Er gaan zo'n achtduizend knakworsten doorheen." Maar er zijn ook wentelteefjes, patat en soep voor de ijverige kinderen. Het themateam werkt muziekgerichte dingen uit. Dat kan figuurzagen in de vorm van een gitaar zijn of de vorm van instrumenten branden in hout.

Het moet kortom één groot kinderfeest zijn. Vanaf 1999 zwaait Saskia van de Graaf de scepter over het evenement, als de ongekroonde koningin van het Bouwdorp. Haar zoon was in dat jaar zeven en zij ging er als vrijwilliger heen. Meteen werd ze als voorzitter gevraagd. Want Van de Graaf had en heeft verstand van organiseren. Zij was voorzitter van de Veense Vrouwenraad en hanteert ook nog de voorzittershamer bij atletiekvereniging VAV. Zij kijkt weer uit naar de volgende editie van het Bouwdorp, samen met de achthonderd kinderen.