• Henriet Vink
  • Henriet Vink
  • Henriet Vink

De Muzen zit in de lift

VEENENDAAL Het begon exact veertig jaar geleden in een kamertje boven een muziekhandel aan de Markt: muziekschool De Muzen.

Gerard van Wijk

Zoals gewoonlijk was het begin kleinschalig, met slechts een handvol cursisten. Maar in het ook cultureel in ontwikkeling zijnde Veenendaal van de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het kamertje boven de muziekhandel al snel te klein. In de Frisia-villa, onder de rook van theater De Lampegiet, kregen leerlingen en docenten meer ruimte. Dat duurde tot 1991, toen kon er samen met het Cursusproject (later de Volksuniversiteit geheten) aan de Zandstraat een nieuwe muziektempel worden geopend, met bij de tijd passende faciliteiten.

DIVERSITEIT Muziekschool De Muzen ontwikkelde zich volgens directeur Alexander Plooij en pr-medewerkster Henriet Vink ,,tot een instituut met een diversiteit aan muziekinstrumenten, van fluit tot contrabas, onderwezen door 34 docenten." We moeten denken aan klassieke muziek, maar ook ballet, musical, pop- en lichte muziek, wereldmuziek, alsmede lessen aan kinderen in zowel het primair als het voortgezet onderwijs.

SPECTRUM September 2013 brak wederom een nieuwe fase aan voor wat de behuizing betreft. De Muzen ging deel uitmaken van de clustering van culturele organisaties aan het nieuwe Kees Stipplein. In gebouw Spectrum, vanaf dat moment ook weer herenigd met de Volksuniversiteit, die enige jaren elders in Veenendaal in een voormalig schoolgebouw was gehuisvest. Ook het Filmhuis maakt gebruik van de accommodatie. Met als buren op het plein de bibliotheek, het museum en de kunstuitleen, in De Cultuurfabriek.

STIJGENDE LIJN Dit jaar viert De Muzen dus haar 40-jarig bestaan. Ze zijn er enthousiast aan begonnen, maar de nadruk ligt wat de viering van het jubileum betreft op het najaar. Er worden werkgroepen gevormd die gaan bedenken op welke wijze vorm wordt gegeven aan het jubileum. ,,We hebben op dit moment duizend inschrijvingen. Sommige deelnemers nemen deel aan meerdere cursussen." Evenals dat bij de andere culturele instellingen het geval is neemt de animo van de Veenendalers om deel te nemen aan activiteiten van De Muzen toe, na een dip in de achterliggende jaren van de economische crisis. ,,Er zit weer een stijgende lijn in."

JUBILEUMORKEST ,,Al veertig jaar is De Muzen er voor iedereen: jong en oud, voor de liefhebbers van pop en klassiek, muziek, zang en dans. Letterlijk jong en oud: de jongste leerlingen zijn één jaar, de oudste leerling is 83 jaar. Wij hebben altijd belang gehecht aan cultuureducatie en dat krijgt het komende jaar nog meer aandacht. Er worden nieuwe projecten ontwikkeld en bestaande activiteiten worden nog specialer aangekleed." Het jubileum is er ook voor iedereen en niet alleen voor de leerlingen, aldus Plooij en Vink. ,,We zijn oktober vorig jaar al begonnen met een jubileumorkest. Ook hier spelen jong en oud met elkaar, ze leren met en van elkaar. Na tien repetities is de groep opgetreden tijdens het nieuwjaarsconcert.

De enthousiaste reacties op het orkest, maar ook vanuit het orkest zelf, hebben er voor gezorgd dat we gewoon verder gaan met het jubileumorkest. De komende maanden wordt verder gerepeteerd en zal het orkest meerdere optredens verzorgen, bijvoorbeeld tijdens onze open dag en 'proef cultuur'. In het orkest zitten niet alleen huidige leerlingen, maar ook een aantal oud-leerlingen die nu terugkeren naar De Muzen." Donderdag 2 februari worden de repetities van het jubileumorkest hervat, van 19.15 tot 20.30 uur. Muzikanten vanaf tien jaar die mee willen doen zijn welkom. Een mailtje naar info@muzenveenendaal.nl is genoeg, onder vermelding van naam, geboortedatum, adres, instrument en aantal jaren ervaring.

FAMILIECONCERT Twee andere gestarte ensembles zijn het gitaar- en het brassensemble. ,,Ook hier een leuke mix van jong en oud. Het gitaarensemble zal net als het jubileumorkest de komende maanden op verschillende momenten optreden. Het brassensemble, met onder anderen directeur Plooij in de gelederen, treedt al enige tijd op en dat wordt verder uitgebouwd. Wat de viering van het jubileum betreft: er komt een groots familieconcert, een pianowandeling en een kinderproject.

Verder wordt gewerkt aan een kamermuziekfestival en een project met volkszangers. ,,Er zal de komende tijd nog meer bijkomen. In de verschillende projecten willen we ook samenwerken met scholen en andere organisaties in Veenendaal. De dansafdeling staat zaterdag 3 juni op het podium van theater De Lampegiet: kleuterballet, klassieke dans, spitzen, tapdance, hiphop, moderne dans, alles komt voorbij."

Kortom, ze hebben er zin in bij De Muzen, het is een en al muziek en beweging.