• Menno Emmink
  • Menno Emmink
  • Menno Emmink

De Koekoek wint NVTG BouwAward (update)

VEENENDAAL Het gebouw De Koekoek in Veenendaal heeft een NVTG BouwAward gewonnen. QuaRijn, Patrimonium en Interieur+dementie (I+D) wonnen met dit project aan de Nieuweweg de eerste prijs in de categorie langdurige zorg. De NVTG BouwAwards zijn prestigieuze prijzen, gericht op excellente zorgprojecten. Het thema van dit jaar was 'Een healing environment voor alle gebruikers'. Dit past bij de opzet, architectuur en het interieur van De Koekoek.

Er waren veertig internationale inschrijvingen voor de NVTG Bouwawards, waarvan twintig Nederlandse. De Koekoek werd eerste in de categorie 'Care long stay'.

In het juryrapport wordt met name gerefereerd aan het doordachte ontwerp voor het interieur voor mensen met dementie. 'Het meubilair is zodanig opgesteld dat men altijd een steuntje kan vinden, de open keuken in de huiskamer nodigt mensen uit tot activiteit, de vitrines met eigen spulletjes bij de slaapkamerdeur helpt de bewoners om hun eigen kamer terug te vinden. Kortom het hele interieur draagt eraan bij om mensen met dementie zo lang mogelijk hun zelfredzaamheid en waardigheid te laten behouden', staat in het rapport.

Mirjam Hagen, bestuurder QuaRijn: ,,Veel mensen lijden aan dementie. Soms is het voor hen niet langer mogelijk om in hun eigen huis te blijven wonen. Voor hun welzijn is het niet alleen belangrijk dat zij met liefde en vakmanschap verzorgd worden. Maar het gebouw waarin zij wonen en het interieur kunnen een groot verschil maken in de kwaliteit van leven. Daarom heeft QuaRijn samen met Patrimonium woonservice en interieurbureau Interieur+dementie de handen ineen geslagen om van De Koekoek een innovatief project te maken. Dit is gelukt. Deze prijs is hier een erkenning voor.''

,,Hoewel wij blij verrast zijn met deze prijs voor De Koekoek zijn we ook van mening dat de zorg en aandacht voor de woonomgeving van een bewonersgroep als die in De Koekoek, eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn'', aldus Trees van Haarst, directeur Patrimonium woonservice. ,,Door goed samen te werken met alle betrokken partijen hebben we de bewoners een zo hoog mogelijke kwaliteit van wonen en leven kunnen bieden. Dat is waar we het voor doen. Dat het in de praktijk zo goed blijkt te werken, is voor ons de kers op de taart.''

Fotobijschrift: Boven: Cora van der Poel, Kadir Aydogan (beiden Patrimonium woonservice), Remmelt Oosterveen (QuaRijn). Onder: Mariëlle Wetzels, Anja Dirks (Interieur en Dementie), Mirjam Hagen (QuaRijn).