• Jory Verboom bedient zijn gasten bij Ups & Downies.

    Aart Aalbers

'De gunfactor bij Ups & Downies is erg hoog'

VEENENDAAL Het is alweer vier jaar geleden dat Jasper van der Vlist (41) naast Prummel aan de Kerkewijk startte met een wel heel bijzondere soort van horeca: Ups & Downies. Zijn zaak drijft voornamelijk op de negen deelnemers met een verstandelijke beperking die bij hem dagbesteding verrichten. De werkzaamheden zijn op hen aangepast met bijvoorbeeld pictogrammen zodat ze zoveel als mogelijk hun werk zelfstandig kunnen verrichten.

Aart Aalbers

In de zaak kleurt een deelneemster de tekeningen van Sinterklaas en Zwarte Piet op de ramen van het lunchcafé met verf in. Het gaat haar goed af. Binnen loopt deelnemer Jory Verboom zijn gasten te bedienen. Hij geeft hen een menukaart en noteert even daarna de bestelling. Hij doet dit zichtbaar met veel enthousiasme. De 27-jarige Veenendaler Verboom: ,,Het is leuk om hier te werken. Op donderdag werk ik in Lunteren. Daar ga ik knutselen. Ik ben hier twee keer in de week en om de week op zaterdag."

VEILIGE PLEK Van der Vlist: ,,Er is een collega van hem langdurig ziek en daarom zou Jory er wel een collega bij kunnen gebruiken. Als u iemand weet die door te werken in de horeca zich verder kan ontplooien kom dan gerust even praten! We willen hen een veilige plek bieden zonder geconfronteerd te worden met hun handicap. We denken bij Ups & Downies niet in beperkingen maar in mogelijkheden." Bij Ups & Downies leert men de deelnemers niet alleen horeca werkzaamheden maar brengen hen ook sociale vaardigheden bij.

GUNFACTOR Van der Vlist volgt van achter uit de zaak zijn deelnemers en geeft aanwijzingen aan deelnemer Ruben die achter de laptop zit. Zo nu en dan komen ze hem iets vragen. Ze kunnen ook al heel veel zelf en hebben er duidelijk lol in, om net als anderen, ook werkzaam te zijn in de horeca. ,,Er is de laatste jaren in Veenendaal erg veel daghoreca bijgekomen maar dankzij de grote gunfactor van veel vaste klanten houden we het hoofd boven water. Ik moet bekennen dat het best pittig is om de zaak rendabel te kunnen houden. Wij zijn namelijk geheel zelfstandig en geen gesubsidieerde instelling."

EXPOSITIE De deelnemers doen meer dan alleen bestellingen opnemen en serveren. In de rustige uren maken ze ook taart, cake en dressings. Deelnemers met een beeldend talent mogen ook schilderen. Van der Vlist: ,,Onlangs nog hebben ze drie schilderijen gemaakt. Ze mochten deze in de zaak exposeren en waren al snel verkocht. Ze maken er nu nog een paar." Van der Vlist legt uit waarom hij een groot aantal deelnemers nodig heeft. ,,Onze deelnemers kunnen niet 40 uur per week actief zijn in een drukke lunch zaak."

INFORMATIE Voor informatie over het geven van een verjaardagsfeestje bij Ups&Downies, een High tea of bijvoorbeeld Lady's Day kan gekeken worden op www.upsanddownies.nl. Bij het vertrek zegt Van der Vlist nog: ,,Onze formule bewijst, dat je succesvol kunt ondernemen met een grote sociale betrokkenheid. Voor onze gasten is het erg leuk dat ze kunnen zien dat iemand met een verstandelijke beperking goed in staat is om toch iets te doen."