• Freek Wolff
  • Wim Lanser

In de ban van Peter Pan

VEENENDAAL Natuurlijk hebben ze een sweater aan van 'Peter Pan: Het echte verhaal'. De 15-jarige vriendinnen Wera Misset uit Ede en Zoë van der Velde uit Veenendaal touren tot de zomer van 2017 door het land met het Nationaal Jeugd Musical Theater.

Freek Wolff

Met dit Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) uit Amsterdam staat het tweetal op 7 januari op de planken in Wageningen. ,,Ik zong altijd Hannah Montana-liedjes in de auto", zegt Wera, op zoek naar de kiem van haar interesse voor zingen, toneel en dans.

PAARD Aan de afscheidsmusical op de basisschool heeft ze niet hele goede herinneringen. ,,Ik speelde het paard", zegt ze, bulderend van de lach. ,,Toen ik een jaar of acht was, meldde mijn moeder me aan bij het NJMT en sindsdien heb ik daar les. Ik was altijd al een soort drama-queen (glimlacht), dus acteren ligt me wel. In dansen ben ik iets minder goed, maar dat vind ik wel superleuk."

Zoë probeerde op vijfjarige leeftijd al musicalverhaaltjes te schrijven en op te voeren voor de ogen van haar ouders. ,,Daarom deden ze me al snel op een musicalschooltje in Veenendaal. Toen ik zeven was, verwezen ze me daar naar het NJMT. Omdat ik dit zo geweldig vond, hadden mijn ouders het reizen er wel voor over."

Het NJMT kent verschillende niveaus, waarbij de motivatie om meer te bereiken zwaar weegt. ,,Het is zo leuk omdat je zowel kunt zingen, dansen als acteren. Ik vind het heel mooi om zo'n verhaal met een groep te vertellen. Het maakt emoties los", legt Wera uit. Na verloop van tijd deed ze mee aan de productie 'Oorlogswinter', naar het bekende boek van Jan Terlouw. ,,Elke twee jaar is er een musical die het hele land door gaat."

SPOEDVERKLEDING In een seizoen mogen jongeren zo'n 24 keer opdraven om aan een musical mee te doen. Tijdens de musical 'De tovenaar van Oz' leerden de twee meiden elkaar kennen, waar Wera de rol van Dorothy speelde en Zoë diverse rollen in het ensemble kreeg. ,,Soms heb je een spoedverkleding. Dan krijg je nog minder dan een minuut om een ander kostuum aan te trekken. Maar dat went en je helpt elkaar."

Het duo benadrukt dat ze nog lang niet uitgeleerd zijn en dat hun musicalpassie veel energie, tijd en inzet vraagt. ,,Want het is niet zo dat ik alleen maar met mijn vingers hoef te knippen om goed te dansen. Dat vraagt heel veel oefening", zegt Zoë. ,,En je moet altijd gemotiveerd zijn, ook als je een keer geen zin hebt. We hebben verschillende leraren die de basisvaardigheden aan ons leren, zoals modern of klassiek ballet."

Wat betreft het zingen, wijzen de meiden op het aanspannen van de buik als belangrijke techniek. ,,Dat doe je niet zomaar, zeker niet als je ook nog moet dansen." De liedjes vinden ze erg mooi. ,,Een nummer heet 'Als ik vleugels had' en dat raakt enorm! Het gaat over de gevoelens van de ouders van Wendy, omdat ze haar missen, doordat hun dochter naar Nimmerland is gegaan."

ZENUWACHTIG Voor een nieuwe musical worden audities gehouden. ,,We waren héél zenuwachtig, want we wilden heel graag meedoen. Maar de auditie ging toch wel goed." Toen het verlossende mailtje kwam, sprongen de meiden uit Ede en Veenendaal een gat in de lucht. ,,Ik was zóóó blij!", zegt Zoë. Dezelfde reactie volgde bij Wera, zeker toen ze ook nog een hoofdrol kreeg, omdat ze Wendy mocht spelen. ,,Ik speel samen met Ferron de Wit (Peter Pan) en dat is heel leuk om te doen."

De spelersgroep is gemêleerd van samenstelling en de leeftijd varieert van zeven tot een jaar of dertig. Regisseur Elise Berends schreef het verhaal, de tekst en de muziek voor de musical en is zelf een musicalster die bekend is van producties als 'Zorro'. ,,Dit heet 'het echte verhaal', omdat ook andere kanten belicht worden. Nu ontdek je meer over de gevoelens van Haak en de ouders. Deze musical is meer dan Peter Pan, de jongen die kan vliegen."

TOURBUS Volgens de meiden is veel energie gestoken in de decors en de projecties waarmee het vliegen nagebootst wordt. Er zijn twee casts die 'Peter Pan' spelen, terwijl het voor Zoë en Wera per maand sterk wisselt of ze op moeten draven of niet. Met een heuse tourbus reizen ze als groep naar allerlei steden.

Wera vindt 'Billy Elliot' de mooiste muscial die ze tot nu toe zag en voor Zoë is dat 'Wicked'. Het is voor beide jongedames niet het doel om persé de nieuwe Chantal Jansen te worden in musicalland. ,,Mijn droom is niet om beroemd te worden. Het gaat me om het acteren. Wel zou ik ook graag in het buitenland willen spelen. Het gaat er vooral om dat we echt doen wat we leuk vinden. En dan zien we wel hoe ver we kunnen komen", legt Zoë uit, waarna Wera haar visie onderstreept.

Wera is in Ede leerling aan het Marnix College, terwijl Zoë in Veenendaal naar het Rembrandt College gaat.