• ANP Foto/Olaf Kraak

'Daklozen moeten bij extreme kou onderdak krijgen'

VEENENDAAL Daklozen in Veenendaal moeten bij extreme winterse weersomstandigheden niet naar Amersfoort worden verwezen, zoals tot nu toe, maar al vanaf deze winter in Veenendaal zelf onderdak kunnen krijgen. Het zou gaan om circa vijftien daklozen. Een door Puck van Aart (PvdA) ingediende motie werd donderdagavond ondersteund door ChristenUnie, D66, Lokaal Veenendaal, SP, ProVeenendaal en GroenLinks. „Daklozen gaan niet met hun winkelwagentje, waarin al hun bezittingen, of met plastic tassen naar Amersfoort wanneer het kouder wordt", aldus Van Aart.

Gerard van Wijk

Het vraagt volgens het college enige voorbereiding, maar volgens Arjan Koerts (ChristenUnie) mag niet van daklozen worden verwacht dat zij naar Amersfoort gaan als weggebruikers worden gewaarschuwd de weg niet op te gaan vanwege sneeuw, gladheid of andere extreme weersomstandigheden. Hij noemt een noodopvang ook een 'bijbels geïnspireerde opdracht'. De motie werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

Wethouder Marieke Overduin ziet de motie als ondersteuning in het beleid. „We gaan het regelen." Met Kwintes, politie en Patrimonium woonservice zijn al eerste gesprekken gevoerd over een noodopvang als dat nodig is. Er volgt afstemming in regionaal verband.