• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Daar zijn ze dan, de panda's

RHENEN Wat onwennig kwam Wu Wen dinsdagmiddag voorzichtig met haar neus naar buiten. Even snuffelen, angstig om zich heen kijken en toen toch weer eventjes terug haar warme binnenverblijf in. De vrouwtjespanda vond het maar niets, al die mensen die vol verwachtingen stonden te kijken naar haar eerste stappen in de buitenlucht van Rhenen.

Jeroen van der Veer

Na enkele lange seconden was het moment dan toch eindelijk daar. Door het luik ging de reuzenpanda naar buiten om vervolgens haar buitenverblijf te inspecteren. Waar ze eerder op Schiphol al feestelijk werd onthaald, was het in Ouwehands Dierenpark even indrukwekkend. Journalisten van binnen- en buitenland waren aanwezig om Wu Wen en Xing Ya voor het eerst in de Pandasia te bewonderen.

,,Dit is een moment waar wij lang naar hebben uitgekeken", sprak Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark, geëmotioneerd. Hij heeft zestien jaar zijn best gedaan om de panda's naar Nederland te halen. Dat het is gelukt, is een teken van vriendschap van China met Nederland, legden Cinese gasten dinsdag uit. ,,Het is een droom die werkelijkheid is geworden en ik ben heel trots op de steun van iedereen die hierbij betrokken was."

De panda's genoten uiteindelijk ook zichtbaar van alle aandacht die het tweetal kreeg. Nadat er eerst een welkomsceremonie werd gehouden, moesten alle zeshonderd aanwezigen muisstil zijn. Alleen dan zouden de twee reuzenpanda's kennis maken met hun buitenverblijf, die de naam Pandasia draagt.

Met veel telefoontjes in de aanslag kon men een speld horen vallen, maar het geduld van de aanwezigen werd overduidelijk beloond. Waar het mannetje Xing Ya zijn eigen gedeelte inspecteerde, deed vrouwtje Wu Wen dat aan de linkerkant.

Alles op haar dooie gemakje en heel eventjes leek het pandavrouwtje weer te verlangen naar haar binnenverblijf. Met haar voorpoten tegen het raam keek ze naar binnen, waarna toch besloten werd het gebied verder te verkennen.

Op de achtergrond keek voormalig minister president Jan Peter Balkende trots toe. ,,Drie premiers, Kok, Rutte en ik, hebben ons sterk gemaakt voor de komst van de twee reuzenpanda's. Ook toen ik premier af was, ben ik betrokken gebleven bij het proces. Dat het uiteindelijk allemaal is gelukt, komt vooral door de drive en doorzettingsvermogen van Marcel Boekhoorn. Hij verdient het respect en waardering."

VOORTPLANTING De oud-premier heeft echter wel hoge verwachtingen van Xing Ya en Wu Wen. ,,Ik hoop dat zij hun verantwoording nemen", sprak hij met een grote lach. ,,Ze krijgen hier een prachtig pand, dagelijks 50 kilo bamboe en dan mag daar wel iets tegenover staan", doelend op het feit dat het vrouwtje maar drie dagen in het jaar vruchtbaar is en het duo dan moet toeslaan.

,,Het is te hopen dat ze elkaar lief vinden", voegde Boekhoorn er aan toe. ,,Maar ik heb begrepen dat panda's geen vrijkonten zijn."

Nadat de panda's hun omgeving hadden verkend, werd duidelijk dat zij zich al helemaal thuis voelen in Rhenen. Terwijl beiden languit op de grond lagen, werd geknabbeld aan de beplanting in Pandasia. Voor de aanwezigen hét moment voor het maken van een selfie.

Vanaf woensdag 31 mei zijn de panda's voor iedereen te bewonderen en daar is Marcel Boekhoorn maar wat blij mee. ,,De dieren zijn meer dan twee indrukwekkende reuzen. Zij staan symbool voor onze planeet; zwart en wit. Yin en Yang. Laat hen een inspiratie zijn voor de evenwicht in deze wereld. Tussen mens en dier."

Bezoekers moeten hier wel vooraf online kaarten voor bestellen.