• Janus Visser/BDU

D66 stelt vragen over verkoop molen De Vriendschap

VEENENDAAL D66 Veenendaal is ,,bijzonder verbaasd'' over het voornemen van het college van burgemeester en wethouders om de molen De Vriendschap te verkopen. De fractie heeft collegevragen gesteld. ,,De molen is een belangrijk onderdeel van het Veense culturele en historische erfgoed, en D66 maakt zich zorgen over het behoud van de molen voor Veenendaal'', zegt fractievoorzitter Coby van den Heuvel in een persbericht.

Komende maand stelt de gemeenteraad van Veenendaal het nieuwe vastgoed- en accomodatiebeleid vast. ,,D66 vindt het dan ook bijzonder opmerkelijk dat het besluit over de verkoop van de molen genomen is voorafgaand aan deze discussie, en niet als onderdeel ervan. Of waarom de gemeenteraad niet de keuze voorgelegd heeft gekregen om de molen in beheer van de gemeente te houden'', zegt Van den Heuvel. ,,Het kost jaarlijks 25.000 euro om de molen open te houden. Dat is veel geld, maar D66 heeft dat ervoor over als daarmee de huidige functie en toegankelijkheid behouden blijven."

Om meer duidelijkheid te krijgen over de voorgenomen verkoop van De Vriendschap, heeft D66 een aantal vragen gesteld aan het college. Zo wil D66 weten waarom het besluit over de verkoop genomen is voorafgaand aan de discussie over het vastgoedbeleid van de gemeente, en waarom het geen onderdeel is van de brede discussie daarover. Ook wil de partij graag weten wat de criteria voor de kopende partij waren: zijn er voorwaarden gesteld op het gebied van onderhoud, toegankelijkheid en behoud van de molenfunctie? En tenslotte heeft D66 gevraagd of en hoe betrokkenen - zoals de huidige molenaar - zijn betrokken bij dit besluit.

,,Het behoud van historisch en cultureel erfgoed -waarvan in Veenendaal nog maar zo weinig over is- is en blijft een belangrijk aandachtspunt voor D66'', aldus Van den Heuvel.