• BDUmedia

Cultuurmakelaar op komst

VEENENDAAL Veenendaal krijgt een cultuurmakelaar. Die gaat als aanspreekpunt en coördinator voor de cultuurinstellingen aan het werk, ook voor de amateurverenigingen. Het gaat onder meer om het vaststellen van een agenda en spreiding van de optredens. De werkzaamheden zijn deels vergelijkbaar met de activiteiten van de tijdens de bezuinigingen in de afgelopen jaren gesneuvelde cultuurkoepel, met Marlies Taal als drijvende kracht.

In de voorbereidende fase heeft het college de diensten ingehuurd van Sikko Cleveringa, die als kwartiermaker een adviestraject gaat begeleiden. Cleveringa is van 2001 tot 2010 cultuurmakelaar van de gemeente Deventer geweest. Hij heeft met CAL-XL een netwerkorganisatie voor participatieve kunst en nieuwe cultuurfuncties. ,,Hij is één van de pioniers in Nederland van het ontwikkelen en begeleiden van participatieve kunstpraktijken."

VERBINDING Het is volgens wethouder Arianne Hollander hetzelfde proces als gevolgd is bij de wedergeboorte van het poppodium. Ook daar werd eerst een kwartiermaker aangesteld. ,,Er moet een verbinding worden gelegd tussen alle culturele initiatieven. We willen ook dat cultuur meer in het centrum zichtbaar is, het opzetten van een stadsprogrammering, als onderdeel van de gewenste verlevendiging van het centrum."

Het 'uitkristalliseren' daarvan is een taak van de komende cultuurmakelaar. ,,Onze insteek is dat dit niet door de gemeente wordt gedaan, maar door een bestaande organisatie."