• Aart Aalbers

Cultureel Café geeft talent een kans

VEENENDAAL Elke tweede woensdagavond van de maand is er al tien jaar een Cultureel Café. ,,We proberen een divers programma samen te stellen", zeggen Sonja Brouwer en Ali Groebe, die samen met Jeanette Sonneveldt, Geurt-Jan Ploeg en Jaap Pilon het bestuur vormen. Gezien de reacties lukt dat buitengewoon. ,,Het wordt ook steeds drukker, zeventig tot tachtig belangstellenden is geen uitzondering. We zijn nog eens met beeldend kunstenaar Hanneke Zwart uitgeweken naar haar atelier omdat het té druk zou worden voor onze vaste locatie, er kwamen honderdtwintig mensen."

Gerard van Wijk

Die vaste locatie is brasserie De Plantage aan de Markt. In de loop der jaren is de plek van samenkomst wel veranderd. Begonnen werd in etablissement Het Witte Paard, daarna werd het podium verplaatst naar de toenmalige bioscoop Hofpleintheater, brasserie De Plantage volgde als derde locatie, Het Witte Paard werd voor de tweede maal aangedaan en nu is dus, ook voor de tweede maal, De Plantage het thuishonk.

VERBINDENDE FACTOR Het Cultureel Café, een verbindende schakel in het culturele leven van Veenendaal, is een onderdeel van de Stichting Kunstplatform. Het is indertijd voortgekomen uit een door de PvdA georganiseerd cultuurdebat. Andere activiteiten van het Kunstplatform zijn het amateurkunstfestival, beeldend Veenendaal, gedichten op muren, kunstroute en de stadsdichter.

JONGEREN ,,Bij dat cultuurdebat tien jaar geleden ging het om de vraag: wat willen we naast wat er al is? Daar werd door mensen uit de zaal enthousiast over gediscussieerd en dat resulteerde in het Cultureel Café." Jaap Pilon, wie kent hem niet, vindt het jammer dat jongeren niet méér deelnemen aan de organiserende activiteiten, maar volgens Groebe en Brouwer worden zij ad-hoc ingeschakeld en nemen ze zelf actief deel aan het gebodene. ,,Wij als bestuur vergaderen éénmaal per maand, daar hebben jongeren geen zin in."

BREED PALET Negen culturele cafés zijn er jaarlijks. De vakantiemaanden juli en augustus en de drukke decembermaand is er geen activiteit. Een breed palet van culturele uitingen komt voorbij: theater, zang, muziek, literatuur, beeldende kunst, politiek (over kunst en cultuur) en een pubquiz. ,,We hebben ook een avond gehad met een verhalenwedstrijd, door scholieren gepresenteerd. Leerlingen van het CLV hebben delen van een op school opgevoerde musical laten horen en we hebben een jamsessie gehad. Er is een vaste kern bezoekers, maar per thema wisselt het uiteraard ook. Het is laagdrempelig, iedereen werkt onbezoldigd mee, het heeft een informeel karakter, er is geen entree en je kunt op ieder tijdstip binnen lopen." Kortom, geen verplichtingen, ideeën uitwisselen en contacten leggen, daar gaat het om.

Het mooie aantal geïnteresseerden is voor de bestuursleden een stimulans om door te gaan. ,,Het loopt leuk en daar krijgen wij ook meer energie van", weten Brouwer en Groebe. De doelstelling wordt ruimschoots gehaald: het ontdekken van en de kans geven aan nieuw talent. In april is er een pubquiz voor politici, in mei kunnen covers van de Beatles worden gezongen.