• Remko de Waal

CU de grootste; 'Forum' tweede in Veenendaal

VEENENDAAL De ChristenUnie is de grootste partij van Veenendaal geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. De partij haalde 19,1 procent van de stemmen. Nieuwkomer Forum voor Democratie werd direct tweede met 13,8 procent, gevolgd door 12,9 procent van nummer drie SGP.

De SGP is in de gemeente Rhenen de grootste partij geworden met 19,5 procent van de stemmen. Forum voor Democratie werd ook in Rhenen tweede (14,1 procent) en de VVD werd derde met 12,8 procent van de stemmen.

In Veenendaal kwam 60,4 procent van de stemgerechtigden stemmen. Dat was 7,7 procent meer dan vier jaar geleden. De opkomst in Rhenen was met 63,9 procent 8,3 procent hoger dan bij de verkiezingen in 2015.

PROVINCIE De Provinciale Statenverkiezingen worden eens per vier jaar gehouden. De leden van de Provinciale Staten worden rechtstreeks door de stemgerechtigde inwoners van de provincie gekozen. De gekozen leden mogen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer kiezen.

In de provincie Utrecht behalen GroenLinks en VVD beide 8 zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is met 6 zetels de derde partij geworden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen. Na het tellen van de stemmen van alle 26 gemeenten, is GroenLinks de grootste partij. Er stemden 96.109 mensen op deze partij en 92.277 stemmen gingen naar de VVD.

VERSCHUIVINGEN Alle zittende partijen blijven zitting houden in Provinciale Staten van Utrecht. Het politieke landschap wijzigt echter wel met de komst van FvD (6 zetels) en DENK (1 zetel). Voor het overige zijn de zetels als volgt verdeeld: D66 en CDA 5 zetels, PvdA en ChristenUnie 4 zetels, PVV, SP en Partij voor de Dieren behalen 2 zetels, SGP en 50PLUS 1 zetel. U26 GEMEENTEN komt niet in de Staten. Alle voorlopige uitslagen zijn per gemeente en voor de hele provincie te vinden op www.kiesjouwutrecht.nl.

Van de 1.002.885 kiesgerechtigde inwoners van Utrecht gaf 60,4 procent gehoor aan de oproep om te gaan stemmen. Dit aantal is 7,8 procent hoger dan in 2015.

Woensdag kon ook gestemd worden voor het waterschap. Die uitslag wordt later bekendgemaakt.

Bekijk hier de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing in Veenendaal.

Bekijk hier de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing in Rhenen.