• Jeroen Bos
  • Jeroen Bos

Creatieve duizendpoot blij met waardering

VEENENDAAL Zonder een enkele verwachting zat Sanne Heymann eind november in Theater De Lampegiet, maar ze ging naar huis met de Cultuurprijs 2018. De duizendpoot onderscheidt zich al meerdere jaren op diverse gebieden en krijgt nu nog meer erkenning. ,,Ik blijf het zeggen: in Veenendaal kan een hoop, zolang je maar doet."

Jeroen van der Veer

De 33-jarige inwoner van Veenendaal is nu zo'n vijf jaar aan het pionieren in de gemeente en de creatieveling zien we dan ook regelmatig bij evenementen. Is het niet als organisator, dan is het wel als presentator of deelneemster. In de afgelopen jaren heeft Heymann gezorgd voor een kleine cultuurshock en mede daarom won ze nu de Cultuurprijs.

VOOROPGEZET PLAN ,,Normaal heb ik mijn woordje wel klaar, maar nu stond ik echt eventjes met een mond vol tanden", zegt Heymann trots. ,,Ik had dan ook niet verwacht dat ik ging winnen. Er zijn hier zoveel kanshebbers. Neem bijvoorbeeld Artis Amore, die dit jaar 40 jaar bestaat."

Toch viel de keuze op de 'creatiefnemer', zoals zij zichzelf noemt. De zelfstandig ondernemer loopt voor geen enkele uitdaging weg en heeft in Veenendaal voor flink wat verandering gezorgd. ,,Alles wat ik in al die jaren heb gedaan, is geen vooropgezet plan geweest. Ik leef van dag tot dag. Het is niet dat ik vijf jaar geleden dacht: die Cultuurprijs wil ik winnen. Toch zie ik dit als waardering en daar ben ik zeker blij mee."

VOOR- EN NADELEN Met geloof, passie, doorzettingsvermogen en een flinke dosis positiviteit verbaast Heymann meermaals de inwoners van Veenendaal. Ze heeft er dan ook een hekel aan als mensen zeggen dat iets niet mogelijk is. ,,Alles kan, zolang je maar wil en doet. Soms ben ik wel eens bang dat mensen denken van 'goh, daar heb je Sanne weer'. Daarom vond ik het op het podium misschien ook zo ongemakkelijk. Alleen weet je wat het is; ik doe dit allemaal vanuit mijn eigen naam en niet vanuit een bedrijf of stichting."

Het geeft als nadeel dat haar naam overal staat, maar het brengt haar ook veel voordelen. ,,Hierdoor kan je onafhankelijk bij iedereen aankloppen. Ik ben als zelfstandig ondernemer vrij om te gaan en staan waar ik wil.

NIEUWE PLANNEN Door het winnen van de Cultuurprijs ontving Heymann een beker en een geldbedrag van tweeduizend euro. Ondanks dat ze met Oud en Nieuw op vakantie gaat en is verhuisd, gaat het geld naar iets anders: ,,Als ik het heb ontvangen, bewaar ik het. Het zorgt voor financiële ruimte en dat geeft lucht. Volgens mij heb je dat nodig om nog creatiever bezig te zijn en daarom komt het goed uit. Ik doe nu een opleiding tot verhalenverteller en kan door deze prijs daar nog meer mijn focus op leggen."

Bang dat de ideeën van de Veenendaalse inwoner binnenkort op zijn, hoeft niemand in Veenendaal te zijn. ,,Nee hoor, er zijn altijd nieuwe dingen die hier mogelijk zijn. Of ik dingen in de planning heb? Nee, nog niet. Maar wie weet binnenkort. Het kan zomaar komen..."