• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

'Compromis is altijd middelmaat'

VEENENDAAL ,,U bent in groten getale opgekomen'', constateert het raadslid Dylan Lochtenberg donderdagavond in de raadzaal. Daar houdt de gemeenteraad voor de tweede maal in korte tijd een stadsgesprek. Ging het enige maanden geleden om de zondagopenstelling van winkels, nu staat de toekomst van het stadsstrand op de agenda.

Gerard van Wijk

De raad neemt donderdag 22 februari een besluit hoe deze enclave van gras en zand in het hartje van Brouwerspoort eruit gaat zien, ofwel wat er nog van overblijft. Het stadsgesprek speelt zich af rond een zestal statafels, met drie rondes van tien minuten per tafel. Raadsleden vatten daarna de opmerkingen samen en deze worden aangeboden aan de raad ,,ter verdere besluitvorming."

VARIANTEN Er liggen wat varianten waaruit een keuze kan worden gemaakt. De meeste aandacht gaat uit naar die welke de voorkeur heeft van het college. Daarbij blijft driekwart of een paar vierkante meters meer van het stadsstrand behouden en wordt er ter hoogte van de Tuinstraat gebouwd. Gezien de reacties van de meeste fracties zal deze voorkeur een raadsmeerderheid halen en daarmee nadert Brouwerspoort haar voltooiing.

SUCCES De vertegenwoordigers van het Stadslab, betrokken en ondernemende Veenendalers, kwamen drie jaar geleden met het creatieve idee om een stadsstrand in te richten op de plek waar vroeger de Rabobank kantoor hield. Het zou een tijdelijke invulling zijn, er zou namelijk op den duur op deze plek gebouwd gaan worden. Maar het stadsstrand werd een oorverdovend succes en liefst elfduizend mensen zetten hun handtekening onder een door de SP georganiseerde actie om het stadsstrand in z'n totaliteit te behouden.

BESTE COMPROMIS De creatieve geesten van het Stadslab zijn niet onverdeeld gelukkig met de nu door het college uitverkoren variant. Het is ,,het beste compromis", wordt geoordeeld, en in de politiek vormen compromissen dagelijkse kost. Vaak tot ongenoegen of onbegrip van de achterban. Maar een compromis heeft volgens het Stadslab als eindpunt dat je kiest voor de middelmaat. Met hun voorstel Groene Waarde wilden ze dat nu juist voorkomen. En wat je nu fout doet kan de volgende decennia niet worden hersteld.

OASE Het gaat bij deze bijeenkomst om een duidelijke looproute (ondernemers hebben daaraan behoefte, met tussen het Thoomesplein en Kees Stipplein een herkenbaar creatief 'iets', architectuur met identiteit (kleinschalig en 'gezellig') en een menselijke maat met maximaal vijf bouwlagen. Of niet, het Stadslab gaat voor twee woontorens met groene uitstraling. Er wordt ook geopperd dat het stadsstrand in de wintermaanden een minder leefbare indruk maakt, dat het 's avonds onveilig is en dat het nog maar de vraag is of het over pakweg drie of vijf jaar nog zo'n aantrekkingskracht heeft. Maar in de basis wordt het stadsstrand liefdevol omarmd, een oase in het steeds meer verstedelijkte patroon van Veenendaal.