• Alert CrossMedia

Commentaar: Koopzondag 'continu Theater van de Lach'

VEENENDAAL Er mag van alles in de wereld aan de gang zijn, de onrust is groot. Ook in Veenendaal. Maar daar blijft de onrust in hoofdzaak beperkt tot goudvissen in een gracht en de koopzondag. Wat een weelde! Inmiddels heeft de gemeenteraad al menig vergaderuur aan de koopzondag vermalen, ze kunnen er niet genoeg van krijgen.

De voor- en tegenstanders houden elkaar behoorlijk in evenwicht, als boksers die niet de knock-out kunnen uitdelen. Het is voor beide kampen een bloedserieuze aangelegenheid. Daar is op zich niets mis mee. Maar het geheel aan misverstanden en foute inschattingen begint zo langzamerhand trekken te vertonen van het Theater van de Lach van John Lanting. Met onverwachte wendingen, deuren die plots open gaan en andere deuren weer even plotseling dicht.

​Het geheel heeft een aantal elementen. Zoals het parkeren. De raad besloot het parkeren op zaterdagen in de gemeentelijke parkeergarages gratis te maken om zodoende de gang in het kernwinkelgebied er weer in te brengen. De eigenaren van de particuliere parkeergarages stapten naar de rechter en zij kregen gelijk. Zodat er nu weer moet worden betaald op zaterdagen. Onduidelijke besluitvorming voor de consument.

Verder zijn de koopzondagen gekoppeld aan evenementen. Dat was een tegemoetkoming aan de SP, die met haar ene raadszetel doorslaggevend was in de raad om althans een voorzichtig begin met de koopzondag te kunnen maken. Maar voor evenementen heeft de gemeente nauwelijks geld uitgetrokken, dus kennelijk wordt van de ondernemers verwacht dat zij behalve ondernemen ook uitbaters van evenementen worden.

Onduidelijkheid wanneer er een koopzondag wordt gehouden en onduidelijkheid, ook voor de ondernemers, wat zij aan moeten met evenementen en of er überhaupt wel een evenement is op de geplande koopzondag. Die evenementen moeten immers vele weken van tevoren worden aangevraagd. Dan blijkt ineens dat de kermis een volle week, inclusief twee weekenden, aan de rand van Veenendaal domicilie heeft gehad en dat is een evenement en staat dus voor twee koopzondagen. Nog maar vier koopzondagen over. Onduidelijkheid alom. Alsof trouwens een kermis ver van het centrum een meerwaarde zou hebben voor een op zich al geslaagde koopzondag.

Dan is er nog een zogeheten draagvlakonderzoek, een digitale enquête waarbij een geselecteerde groep Veenendalers, bewoners en ondernemers, een oordeel mag geven over de koopzondag. Bij een verder dit jaar te houden evaluatie wordt gekeken wat zij er van vinden en dat speelt mee in de overweging wel of niet door te gaan met de koopzondagen. De enquête wordt stopgezet omdat blijkt dat de beveiliging niet op orde is en betrokkenen net zoveel formulieren kunnen invullen en verzenden als ze willen. Zo kom je dus niet tot een vertrouwenwekkend resultaat. De verantwoordelijke wethouder maakt haar excuses aan de raad.

 

Gerard van Wijk 

Label:

Koopzondag