• Foto: Aart Aalbers/BDU

Code rood dreigt voor poppodium

VEENENDAAL Bij het KNMI zouden ze er code rood voor afgeven. Het ziet er niet goed uit voor de toekomst van een poppodium in Veenendaal. Bijna twee jaar nadat Escape van de een op de andere dag de deur moest sluiten gaat de gemeenteraad er donderdag 17 september opnieuw over praten. Aan de hand van een memo van het college waarin wordt gesteld dat na een zogeheten benen-op-tafel overleg ,,naar onze mening is gebleken dat zich in de raad vooralsnog geen meerderheid aftekent voor nieuwe kaders." Anders gezegd, het college ziet het niet meer zitten en een raadsmeerderheid kennelijk ook niet.

Gerard van Wijk

Er was een voorstel waarbij een horeca-ondernemer het pand Escape inclusief de programmering zou gaan exploiteren. Die heeft zich teruggetrokken en het college ziet geen mogelijkheden om een nieuw voorstel voor de ontwikkeling van een poppodium aan de raad voor te leggen. Althans, binnen de opdracht die de raad het college eerder mee heeft gegeven. Daarvan zei PvdA-raadslid Puck van Aart al dat het niet reëel is te denken dat een poppodium/jongerencentrum kan bestaan zonder dat de gemeente daar financieel substantieel aan bijdraagt. Dat leert de ervaring in andere gemeenten.

De Veense Jongerenraad is door het college niet om advies gevraagd en heeft zelf ook nagelaten ongevraagd advies uit te brengen. Maar de jongeren hebben wel een standpunt geformuleerd, laat secretaris Lars van Unen weten. ,,We hebben in Veenendaal een diversiteit aan jongeren, er moet ruimte zijn om hen een poppodium aan te bieden. Escape was niet echt succesvol, je zou het breder moeten trekken, meer algemene programmering. De jongeren missen zo'n plek nu echt wel."

Eerder wilde de gemeente het pand aan het Horecaplein voor twee ton opknappen. Voor 2016 en 2017 was een bijdrage van 90.000 euro per jaar gepland en bij gebleken succes een nieuw besluit voor structurele subsidie. Het aantal concerten was bepaald op 40 tot 45 per jaar.