• Screenshot Instagram

CLV ontruimd na onrust, leerlingen moeten naar huis

VEENENDAAL Het Christelijk Lyceum in Veenendaal heeft zijn leerlingen naar huis gestuurd. Dit is gebeurd na de onrust die er is ontstaan nadat bekend werd dat de directie heeft meegewerkt aan nepstudenten. Buiten de school is het momenteel onrustig. Zo wordt er vuurwerk afgestoken en zijn er relletjes, laten leerlingen weten. ,,De school is ontruimd en we moesten allemaal weg. Ik zag ook docenten weggaan", aldus een leerling, die liever anoniem blijft.

Jeroen van der Veer

Op donderdagavond kwam het nieuws naar buiten dat de directie zonder weten van zijn eigen leraren en leerlingen toestemming heeft gegeven om nepstudenten in te zetten. Dit vijftal werd echter ontmaskerd en daardoor is er flinke onrust ontstaan.

ONRUSTIG De vrijdag verliep vervolgens onrustig en de directie had de leerlingen van het lyceum voor de sluiting van de school nog altijd niet persoonlijk geïnformeerd. Zij kregen eerder wel een mail dat de opnames gestopt waren, maar moesten uit de media vernemen wat er allemaal speelde. Later heeft het CLV besloten de leerlingen na 12.05 uur vrijaf te geven en is de school gesloten. ,,We hebben rust nodig", zegt rector Willem de Vos over het besluit iedereen naar huis te sturen.

UITLEG Volgens De Vos hebben leerlingen die in de klas zaten bij een nepstudent -door De Vos 'inloopstudenten genoemd- inmiddels tekst en uitleg gekregen. ,,Deze personen hebben verteld hoe het zit en dit gebeurde onder begeleiding van iemand uit de directie. Een samenkomst voor iedereen organiseren was geen optie met 2100 man."

BOOS Als geen ander beseft de rector dat de keuze om niets te zeggen over de nepstudenten verkeerd is uitgepakt. ,,Dat betreuren wij ook. In Amerika is het project wel geslaagd. Ik begrijp dat leerlingen en leraren nu erg boos zijn, maar we laten elkaar niet los. We komen als team hier uit."

Vanmiddag heeft de directie alsnog een brief gestuurd naar iedereen binnen de school. ,,We willen benadrukken dat de veiligheid van de leerlingen nooit in het geding is geweest en dat er geen sprake is geweest van verborgen camera's. Alle beelden die zijn opgenomen zijn gewist.''

EXCUSES ,,We vinden het belangrijk om eerst ruiterlijk toe te geven dat we achteraf bezien een verkeerde inschatting hebben gemaakt. We vinden het heel vervelend dat er zoveel onrust is ontstaan onder de leraren en leerlingen. Daarvoor bieden we onze verontschuldigingen aan'', aldus de CLV-directie.

REACTIE GEMEENTE Het gemeentebestuur van Veenendaal was niet op de hoogte van de plannen om een documentaire op de school op te nemen. Dat laat een woordvoerder weten. ,,De gemeente heeft geen enkele bevoegdheid, het CLV is een zelfstandige school."

Het afgelopen jaar zijn er veel contacten geweest tussen het gemeentebestuur en de schoolleiding vanwege de bouw van een nieuw gedeelte van het schoolgebouw. Aanvankelijk zouden leerlingen en docenten tijdelijk moeten gaan pendelen tussen drie locaties. Daar is later vanaf gezien, onder meer vanwege de verkeersveiligheid, en de tweeduizend leerlingen worden nu tijdens de bouw gehuisvest in containers bij de school aan de Kerkewijk.