• Gemeente Veenendaal

Christiaan Abbing geïnstalleerd als nieuwe stadsdichter

VEENENDAAL Wethouder Arianne Hollander installeerde woensdag 22 februari officieel de nieuwe stadsdichter. Christiaan Abbing draagt de komende twee jaar deze titel en neemt daarmee het stokje over van Joyce Willemse. Het heeft als opdracht om met zijn gedichten een promotor van poëzie in het algemeen te zijn en een ambassadeur van Veenendaal in het bijzonder. Daarvoor moet de hij zes tot acht gedichten per jaar opleveren ter gelegenheid van lokale gebeurtenissen.

Christiaan Abbing is de derde stadsdichter die Veenendaal kent. Hij is 32 jaar en leerkracht in het basisonderwijs. Abbing houdt zich graag bezig met taal. Het is voor hem vooral een spel, een spel met regels. Zijn gedichten worden gekenmerkt door vaste vormen. Een groot voorbeeld voor hem is Drs. P.

Elke twee jaar draagt het KunstPlatform Veenendaal een nieuwe stadsdichter voor aan het college van burgemeester en wethouders, die de dichter benoemt in deze functie. De stadsdichter wordt gekozen door een jury. De jury bestond dit jaar uit Ali Groebe (bestuurslid KunstPlatform Veenendaal), Joyce Willemse (voormalig Stadsdichter Veenendaal), Martin Brink (Journalist Persgroep), Albert van Kooten (Boekhandelaar in Veenendaal), en Harry Oonk (Stadsdichter Ede).

Tijdens een speciaal Cultureel Café op 25 januari jongstleden gingen drie genomineerden de strijd met elkaar aan door het voordragen van hun ingezonden gedichten. Daarnaast droegen zij ieder een nieuw gedicht voor met het thema: 'het ware Veenendaal'. De jury koos Christiaan omdat hij verschillende dichtvormen beheerst en op de actualiteit in kan gaan. Verder beoordeelde de jury zijn 'Veense sonnet' als een creatieve vondst.