• Ouwehands Dierenpark

China leent panda's aan Ouwehands Dierenpark (update)

RHENEN China leent twee reuzenpanda's aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Peking bekend. Ze zijn ,,een teken van de bijzondere band tussen China en Nederland", aldus de bewindsman.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft een overeenkomst voor de komst van beide dieren gesloten het Chinese staatsbosbeheer. Volgens haar biedt het een kans om op andere dierenbeschermingsprogramma's samen te werken. ,,Het biedt de kans expertise en ervaring uit te wisselen en bij te dragen aan onderzoek, fok- en natuurbeschermingsprogramma's'', aldus de bewindsvrouw. De dieren komen ,,binnenkort'' naar ons land. Koenders en Dijksma zijn samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in China. China heeft in het verleden vaker panda's gegeven of uitgeleend aan bezoekende buitenlandse leiders.

Ouwehands Dierenpark zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van deze unieke samenwerking. De dierentuin is trots en bijzonder blij de reuzenpanda's te mogen verwelkomen in Rhenen. Nederland is een van de weinige landen buiten China waar deze bijzondere en bedreigde diersoort te zien zal zijn.

De afgelopen jaren is er frequent contact geweest met State Forestry Administration, Chinese Wildlife Conservation Association, het Wolong Giant Panda Centre en andere Chinese instanties. De jarenlange inspanningen hebben er nu toe geleid dat Ouwehands Dierenpark kan toetreden tot dit unieke natuurbeschermingsproject. De dierentuin heeft decennia lang expertise opgebouwd op het gebied van fok, verzorging, huisvesting, bescherming van en onderzoek naar beren.

NATUURBESCHERMING Met de komst van de reuzenpanda's committeert Ouwehands Dierenpark zich aan een uitgebreid natuurbeschermingsproject. Naast de komst van de reuzenpanda's naar Rhenen zal er jaarlijks een bijdrage gedaan worden ter ondersteuning van de werkzaamheden van het Wolong Giant Panda Centre. Dit centrum richt zich op de bescherming van het leefgebied van de reuzenpanda, onderzoek, fok en het terugplaatsen van de reuzenpanda in het wild.

Onderzoek is tevens een belangrijk onderdeel van het project in Ouwehands Dierenpark. Samen met Wageningen University & Research Centre en Chinese reuzenpanda onderzoekers ontwikkelt de dierentuin een onderzoeksplan met als doel bij te dragen aan het in stand houden van deze unieke diersoort.

REUZENPANDA De reuzenpanda is een zwaar bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda's in het wild leven. De reuzenpanda eet voornamelijk planten maar behoort tot de carnivoren. De reuzenpanda eet vrijwel uitsluitend bamboe dat in grote hoeveelheden voorkomt in het natuurlijk leefgebied. De reuzenpanda is te herkennen aan zijn dikke, zwart-witte vacht en de donkere ringen rond zijn ogen. Bij de geboorte weegt een jong ongeveer 100 gram. Een volwassen dier kan het gewicht van ongeveer 100 kilo bereiken.