• Archieffoto

    Jan Pit/BDU Archieffoto

Charim gooit het roer om

VEENENDAAL Zorggroep Charim, een christelijke zorgaanbieder in de regio's Veenendaal en Zeist met vijftien locaties, gooit het roer om. Dat is noodzakelijk door de veranderingen in het zorgstelsel, waardoor ouderen worden gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Daardoor verandert ook de populatie van de zorginstellingen. ,,Enerzijds komen daar cliënten binnen met complexere zorgvragen, anderzijds zien wij een toenemende behoefte aan geschikte huurwoningen voor ouderen, waar zij veilig en vertrouwd kunnen wonen." Daar gaat Charim volgens directeur services Bram van Hunnik op inspelen met haar locatieplannen.

Gerard van Wijk

De locaties in Veenendaal worden onder handen genomen. De Meent wordt grondig gerenoveerd ,,om te kunnen functioneren als een specialistisch centrum voor kleinschalig wonen." Het gebouw aan de oostelijke kant van Veenendaal wordt zo ingericht dat het gaat lijken op een klein dorp met woningen, een dorpsplein en winkeltjes. ,,Er wordt al deels gewoond, gewerkt en geleefd volgens het dorpse principe van kleinschaligheid, aandacht en maatwerk. Bijvoorbeeld op de afdeling Kastanjehof, vier woongroepen met ieder een eigen karakter, uitstraling en werkwijze."

In De Engelenburgh aan de Kerkewijk wordt geïnvesteerd in ,,sfeer en beleving, logeermogelijkheden en voorzieningen voor zelfstandig wonende ouderen." Locatie 't Boveneind aan de Prins Bernhardlaan gaat op termijn verdwijnen. ,,Het ligt op een prachtige plek, maar het is een oud gebouw. Onderzocht zal worden hoe we deze locatie gaan herontwikkelen en vernieuwen." Ook bij de locaties in Amerongen en Zeist vinden renovaties plaats. Dat alles is nodig ,,zodat cliënten hun woonomgeving blijven waarderen."

Bij de uitvoering van de plannen staan volgens Van Hunnik de wensen, behoeften en verlangens van de cliënten centraal. ,,Wij willen de mensen een woonomgeving bieden die bijdraagt aan hun welzijn, met sfeer en beleving." Om dat te bereiken zijn 1400 medewerkers en 1700 vrijwilligers actief.