• ANP / Juan Vrijdag

Centrumgebied van Veenendaal verboden voor honden

VEENENDAAL Het kernwinkelgebied van Veenendaal is voor honden verboden gebied. Er was al vanaf september 1990 een verbod voor honden voor de winkelcentra. Maar het kernwinkelgebied is groter geworden, Brouwerspoort is er bij gekomen. Het college heeft nu op grond van een artikel uit de algemene plaatselijke verordening (APV) het gebied aangewezen ,,waarin het verboden is om zich met een hond te begeven".

Gerard van Wijk

Volgens wethouder Marco Verloop is de aanwijzing voornamelijk bedoeld om overlast te voorkomen. ,,Voor de een is de hond een trouwe metgezel, de ander ergert zich er aan. Hondenpoep is er een onderdeel van.” Tegelijk met de uitbreiding van het centrumgebied waar honden niet welkom zijn, geldt het verbod niet meer voor wijkcentra als De Ellekoot en het Ronde Erf.

GEBIED Het kernwinkelgebied, waar honden taboe zijn, wordt begrensd door de Hoofdstraat, vanaf de Sandbrinkstraat/Kerkewijk tot en met het Scheepjeshofplein; de Hoofdstraat, vanaf Zandstraat/Fluitersstraat tot en met het Zwaaiplein, de Bernhard van Kreelpoort en de Brouwersgracht tot de ingang van de Passage.

MOEILIJK Remi Berisha is de huismeester van de Passage/Corridor. ,,Het is vanaf het begin verboden met een hond in de Passage/Corridor te komen. Maar het is wel eens moeilijk. Ouderen die winkelen, of een kop koffie willen drinken, en hun hondje niet alleen willen laten, die stuur je niet weg. Draag het hondje even, zeg ik dan. En ik geef door dat het niet mag.”

NIET AANGENAMER Bij winkeliersverenigingen is hetzelfde geluid te horen. Er zijn nogal wat alleenstaande ouderen die hun hondje niet alleen thuis willen laten. ,,Wanneer je daar streng op gaat handhaven dan maak je het er niet aangenamer op en het is uitgerekend deze categorie mensen die nog winkelen en niet uitsluitend via internet winkelen.”

TERECHT BELEID Dik Nagtegaal van de landelijke dierenbescherming weet dat in meer gemeenten centra voor honden verboden zijn. ,,Je hebt de hoog risico honden, een politiek woord trouwens. Daar kun je je iets bij voorstellen. Wij vinden dat gemeenten er terecht beleid op formuleren. Je kunt ook andere maatregelen nemen, een muilkorf- of aanlijnverbod.” Of in de centrumgebieden van steeds meer gemeenten een verbod komt voor honden weet Karmen Silos niet. Zij is verantwoordelijk voor de regio´s bij de landelijke dierenbescherming. ,,We houden het niet bij.”

BELASTING Overigens lopen de tarieven voor de hondenbelasting per gemeente behoorlijk uiteen. In Veenendaal moet voor de eerste hond 88,08 euro worden overgemaakt aan de gemeente en voor elke volgende hond 128,64 euro. Alleen Wageningen is nog twee euro duurder, maar in Ede betaalt een hondenbezitter 33,84 euro ofwel circa 54 euro minder dan in Veenendaal. In de gemeente Renkum is het tarief voor een hond 65,70 euro.