Centrum als thema voor dialoog

VEENENDAAL 'Er moet iets gebeuren', zegt woordvoerder Van de Dikkenberg namens de pandeigenaren in het kernwinkelgebied van Veenendaal tegen de raadscommissie. Dat is een waarheid als een koe en alle betrokkenen kunnen zich, al enige tijd trouwens, vinden in deze constatering. Maar wat er dan concreet moet gebeuren is nog steeds niet duidelijk.

Gerard van Wijk

Op verzoek van de raad heeft het college een voorzet gedaan. Eén topevenement, als bijvoorbeeld een Midzomer Disneyfestival, of kleinere evenementen door het jaar heen? Herinrichting van de al enige jaren troosteloos leegstaande Pniëlkerk. De binnenstad als attractiepark waar 'steeds iets anders of nieuws te beleven is'. De raad moet het zeggen. Maar dat is te makkelijk, zeggen VVD, D66 en SP. Er ontbreekt, nog steeds, een visie op het winkelcentrum, zeggen zij. Die mening spoort met het advies van de Rekenkamer: duidelijke doelstellingen formuleren.

Deze week beslist de raad er over, maar het lijkt zo goed als zeker dat er een dialoogbijeenkomst komt met alle betrokkenen: gemeente, pandeigenaren, ondernemers en als het goed wordt georganiseerd ook consumenten. Want er is, dat blijkt uit de woorden van Van de Dikkenberg, bij een niet onbelangrijk deel van de pandeigenaren weinig vertrouwen in de aanpak van de gemeente, terecht of niet. Dat moet doorbroken worden. Er moeten in ieder geval niet nog meer winkels bijkomen, vinden de pandeigenaren. Dat was tot nu toe wel de opzet bij de verdere ontwikkeling van Brouwerspoort. ,,We zitten in een heftige concurrentiestrijd en over vijf jaar is er dertig procent minder winkels nodig." De VVD vindt het een moeilijke discussie, ze zijn er nog niet uit. Twaalf van de 45 pandeigenaren willen een handreiking doen: geld om ook op vrijdag gratis parkeren mogelijk te maken.

Zonder financiële middelen gaat het niet, zegt het CDA. Samen met de VVD wil zij het overschot van de opschoonacties (opschonen van allerlei geldpotjes) ten goede laten komen aan het centrum. Het gaat om bijna één miljoen euro. Dat is geen gelopen race want deze partijen hebben samen zes van de 33 raadszetels en andere partijen laten weten niet zo maar met de portemonnee van de gemeente mooi weer te spelen. Er zijn tenslotte meer prioriteiten op de krap twintig vierkante kilometer die Veenendaal rijk is. Het gaat om beleving, aldus D66. ,,Vreemd dat we het niet aan de ondernemers overlaten wanneer zij hun winkel open willen." Volgens GroenLinks moeten we ook weer niet al te pessimistisch zijn. Al is Veenendaal wel de enige plaats met meer dan 50.000 inwoners zonder bioscoop, galerie, poppodium, concertzaal en zondagopenstelling van winkels. Er wordt gepleit voor een muziektent. ,,Ik weet er een in Limburg, die kunt u zo ophalen", adviseert Henk Roor.

De PvdA herinnert aan de adviezen van de Rekenkamer. Een integrale aanpak, daar gaat het om. Aandacht voor retailaanbod, horeca, cultuur en evenementen, sfeer, uitstraling, bereikbaarheid. Trends en ontwikkelingen volgen in het consumentengedrag en veranderingen in het bestedingsgedrag. Wordt deze week vervolgd in de raad.