• Foto: Aart Aalbers/BDU

Capaciteit begraafplaats voorlopig voldoende

VEENENDAAL De capaciteit van de algemene begraafplaats is in ieder geval tot 2026 voldoende om er overledenen te kunnen begraven. Gezien de actuele bevolkingsprognoses kan er mogelijk tot 2035 worden begraven. Het college heeft er daarom vanaf gezien om op dit moment verder op zoek te gaan naar een andere begraaflocatie.

Er waren al vergevorderde plannen voor een terrein van 2,5 hectare. Volgens bijgestelde cijfers van het CBS zal de bevolking van Veenendaal groeien met een marge van 69.000 tot 80.000. Dat is minder dan aanvankelijk werd gedacht. Nu telt Veenendaal ruim 63.300 inwoners.

Er worden nu geen graven geruimd op de algemene begraafplaats. Er loopt een onderzoek in samenspel met de Historische Vereniging Oud Veenendaal naar de historische waarde van de grafmonumenten op de begraafplaats. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door vrijwilligers en zal naar verwachting nog enkele jaren in beslag nemen.

Als er een lijst van gedenkwaardige grafmonumenten is kan een begin worden gemaakt met het ruimen van graven. De overblijvende resten kunnen worden herbegraven in een verzamelgraf. Het graf kan vrijgemaakt worden voor nieuwe begravingen. Er zijn 61 graven beschikbaar om te ruimen. Op termijn komen er jaarlijks circa 100 tot 110 graven opnieuw beschikbaar.