• Gilbertjaan2019.nl

Campagne 'Ik Ben Gilbert' gepresenteerd

VEENENDAAL De Stichting Gilbert Van Schoonbeke Veenendaal heeft dinsdag haar plannen voor het Gilberjaart2019 gepresenteerd. De bijeenkomst vond plaats op stadsstrand Landjepik, op de tijdelijke ijsbaan Veenendaal-On-Ice.

Ruim vijftig vrijwilligers en belangstellenden luisterden naar een verhaal in drie delen door voorzitter Wim Aalbers. Belangrijk onderdeel was de presentatie van het fraai vormgegeven boekje 'Ik Ben Gilbert' waarin wordt uitgelegd wat de 'genen van Gilbert' zijn. ,,We hebben gekozen voor een vertaling van de karakteristiek van Van Schoonbeke naar de huidige tijd'', licht Wim Aalbers toe. ,,Wie pakken de handschoen op en tonen zich in Veenendaal in 2019 'in de geest van Gilbert' met werkelijk spraakmakende en vernieuwende activiteiten? Wij zijn benieuwd! Dit boekje helpt initiatiefnemers op weg.''

PARAPLU De campagne 'Ik Ben Gilbert' vormt een paraplu voor een groot aantal activiteiten op het gebied van cultuur, sport, onderwijs, bedrijvigheid en architectuur. Een speciale werkgroep is bezig de geschiedenis van de Vlaming Van Schoonbeke in Veenendaal (rond 1650) nog beter te documenteren. Zijn 500e verjaardag moet Veenendalers stimuleren om zich vernieuwend, ondernemend en eigenwijs aan elkaar te laten zien. ,,Er zijn al veel ideeën en plannen om van 2019 een trots jaar te maken in Veenendaal'', aldus Aalbers. 

Begin 2018 start de campagne als aanzet voor het Gilbertjaar. ,,Gilbert wordt in Veenendaal een begrip en daar heeft iedereen profijt van. Nu en ver ná 2019. Wie wil meedoen, kan het boekje 'Ik Ben Gilbert' aanvragen via meedoen@gilbertjaar.nl. Het document is ook online te bekijken: www.gilbertjaar2019.nl.''

Ter afsluiting werden de eerste exemplaren van het boekje in ontvangst genomen door burgemeester Piet Zoon en de échte Gilbert onder de aanwezigen: ondernemer Gilbert van Gent. De eerste verklaarde zich een 'toegewijd ambassadeur en vrijwilliger' en de laatste nam zich voor op zoek te gaan naar de Vlaamse wortels van de familie.