• Aart Aalbers
  • Foto Luuk Schudde

Burgemeesters feliciteren 'stadhouder' Wouter Kolff

VEENENDAAL Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal viert vandaag (maandag) zijn 40e verjaardag. Het genootschap van jonge burgemeesters feliciteert hem en wil hem in het wethouderloze tijdperk een hart onder de riem steken.

Aart Aalbers

Kolff is vandaag 40 jaar geworden en was tot op deze dag lid van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters onder de 40 jaar (NGB-40). Ben Visser, burgemeester van Scherpenzeel, meldt ons dat Kolff een gewaardeerd lid was van het NGB-40. Visser: ,,Zijn inbreng en zijn deskundigheid is steeds breed gewaardeerd. En laat ik ook niet vergeten zijn gezellige persoonlijkheid."

BURGEMEESTER Visser, die met zijn 35 jaar de jongste burgemeester van Nederland is, hanteert de voorzittershamer van deze illustere club. Visser wil Kolff, namens alle burgemeesters onder de 40 jaar, van harte feliciteren met zijn verjaardag. ,,En natuurlijk ook de felicitaties aan zijn vriendin Mariëlle Mellink. Zij hoopt te gaan trouwen met de man die waarschijnlijk het principe huldigt van 'Trouw niet voor je 40 bent en alle geheimen van het huwelijk kent'.'' Visser en zijn genootschap wensen hen alvast 'veel geluk samen'.

STADHOUDER Dat er een politieke crisis is in Veenendaal is ook tot het Genootschap NGB-40 doorgedrongen. Juist vanaf vandaag heeft Veenendaal geen wethouders meer en berust het gehele bestuur van de gemeente bij Kolff. Visser: ,,Feitelijk is Kolff momenteel de 'stadhouder' van Veenendaal! Ooit was de lijfspreuk van Willem van Oranje: 'Rustig te midden van de woelige baren'."

DISCUSSIE Op de vraag of afscheid nemen van Kolff gezien zijn gevorderde leeftijd en de leeftijdseis in de 'statuten' van de NGB-40 niet zwaar gaat vallen, reageert Visser: ,,Binnen het genootschap is er momenteel een felle discussie over de leeftijdseis. Ik wil geen namen noemen, maar er zijn leden die het artikel 'onder de 40 jaar' willen wijzigen in 'rond de 40 jaar'. Op die manier kunnen ze nog even lid blijven", aldus een lachende Visser. Hij laat er gelijk op volgen: ,,Ik ben voorstander, want dan kunnen we Kolff behouden voor ons genootschap!"

Omdat het allemaal nog niet zover is heeft het bestuur vorige week besloten om Wouter Kolff met ingang van maandag 28 november 2016 te benoemen tot ere-lid van het genootschap.

VLAG UIT Visser vraagt zich met een knipoog af of als hij richting Veenendaal komt, hij dan overal de driekleur uitgestoken ziet. Dit ter bemoediging van de jarige Kolff die op zijn verjaardag, maar ook daarna, op het gemeentehuis het werk van zes collegeleden moet verzetten.