• Ted Walker

'Burgemeester staat open voor gesprek over grenscorrectie'

VEENENDAAL ,,Als er aanleiding is om opnieuw in gesprek te gaan, dan staat burgemeester Wouter Kolff daarvoor open", laat hij via zijn woordvoerder weten. Die aanleiding is er volgens het gemeentebestuur van Rhenen zeker en de 75 huishoudens die wonen in Petenbos-Zuid, geheel georiënteerd op Veenendaal maar officieel inwoners van Rhenen, vinden dat ook. De gemeentegrens tussen Rhenen en Veenendaal loopt dwars door straten en zelfs woningen, met de voordeur bijvoorbeeld in Rhenen en de rest van het huis in Veenendaal. Dat levert met regelmaat irritatie en ongemak op.

Gerard van Wijk

De officiële verklaringen tonen enkele nuances. Volgens de woordvoerder van het Rhenense college heeft de raad er vier, vijf jaar geleden over gesproken. ,,Men wilde wel een beperkte grenscorrectie, zodat de praktische problemen waarmee de bewoners van een aantal straten in Petenbos te maken hebben, opgelost zouden worden. Een andere wijkindeling bijvoorbeeld. Maar we hebben nooit meer iets van de gemeente Veenendaal gehoord. De indruk ontstond hier dat Veenendaal een meer uitgebreide grenscorrectie wilde."

De burgemeester van Veenendaal zegt enkele jaren geleden contact te hebben gehad met zijn toenmalige Rhenense collega Joost van Oostrum. ,,Zij constateerden toen dat de gemeenteraden te veel van mening verschilden over hoe de gewijzigde gemeentegrens zou moeten lopen. In gezamenlijk overleg is besloten om de zaak voorlopig te laten rusten."

ALTIJD PROBLEMEN Daar schieten we dus helemaal niets mee op, reageren bewoners. ,,De huidige situatie levert altijd problemen op", zegt André van der Zouwen. ,,Wij wonen in het Rhenense deel. Voor pakketpost moet ik ruim zeven kilometer rijden naar Rhenen. Laatst werd er glasvezelkabel aangelegd in het Veenendaalse deel. We hadden er wel overlast van maar omdat de voordeur bij Rhenen hoort kregen wij geen glasvezel. De overburen wel. Onze kabel, telefoon en huisvuil wordt weer door Veenendaal verzorgd. Wij zijn, evenals tientallen anderen, geheel op Veenendaal georiënteerd, maar we mogen er niet stemmen. De gemeentelijke belastingaanslag krijgen we soms dubbel, alsof ze het op de gemeentehuizen ook niet meer weten. De burger hoort voorop te staan, maar het tegendeel lijkt het geval. Indertijd is er een veel grotere grenscorrectie tussen Ede en Veenendaal geweest, waarbij twee provincies waren betrokken. Leverde geen problemen op. Nu gaat het om een veel kleinere correctie, met maar één provincie, en is er kennelijk zo veel achterdocht dat het niet lukt en wij met regelmaat tegen de praktische problemen aanlopen."

KENGETAL Petra van Baaren woont in het Veenendaalse deel. Wanneer zij haar hond uit laat hoort zij van medebewoners van deze praktische problemen. Bij haar thuis sprong de in de vensterbank staande telefoon soms spontaan van kengetal 0318 naar 0317. ,,Woonde ik ook even in Rhenen. Bij de Jumbo hier in de wijk maak ik het met regelmaat mee dat mensen een pakket willen afhalen, maar die worden dan naar Rhenen doorgestuurd. Het levert veel onbegrip op."