• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

'Broodje geschiedenis' smaakt naar meer

VEENENDAAL Het door de nieuwe gemeentearchivaris Noortje van Hofwegen-van Amerongen geïntroduceerde 'Broodje geschiedenis' smaakt naar meer zo blijkt uit de vele reacties tijdens de lezing van maandagmiddag. Bijna honderd liefhebbers wisten tijdens de lunch de weg naar het gemeentehuis te vinden. Velen kwamen al voor de tweede of zelfs voor de derde keer.

Het aantal breidt nog steeds uit hetgeen voor het gemeentearchief reden is om te evalueren of de hal van het gemeentehuis nog wel de juiste plek is.

VAN KREEL Deze keer sprak de Veense architect Johan Huibers van Architectuurcentrum Veenendaal over de Veense architect Bernard van Kreel (1865-1922) van wiens hand in Veenendaal nog diverse panden te vinden zijn zoals het kantoor van de Ritmeester sigarenfabriek aan de Kerkewijk en enkele panden in de Hoofdstraat. Een bezoeker vertelde dat er ook rond Veenendaal nog panden zijn van Van Kreel.

De vader van Bernard van Kreel had een aannemersbedrijf en bouwde eind 19e eeuw onder andere de Brugkerk. Bernard ontwikkelde zich tot architect en ook diens zoon was een bekend architect in Veenendaal. Tijdens de ledenbijeenkomst van de Historische Vereniging Oud Veenendaal op 21 juni zal Johan Huibers uitgebreider op de Veense architecten in gaan. Het volgende broodje geschiedenis zal in maart in het gemeentehuis plaatsvinden en gaat over de Watersnoodramp die Veenendaal in 1855 trof en waarbij elf Veenendalers verdronken.