• Werkgroep Oud Papier

'Breng uw papier naar de verenigingen'

VEENENDAAL Jaarlijks komen er vele duizenden tonnen papier in de Veenendaalse brievenbussen en als het aan werkgroep Oud Papier ligt kan daar net als vroeger nog altijd geld aan verdiend worden. Waar het voorheen werd opgehaald, hoopt de werkgroep dat het nu naar kerken, scholen en/of verenigingen wordt gebracht. ,,Per jaar wordt er anders zo'n zestigduizend euro misgelopen."

De groene kliko met de blauwe deksel; het was vijf jaar lang een vertrouwd gezicht in de Veenendaalse straten. Het papier dat daarin werd verzameld, leverde verenigingen, die op zaterdag samen met de ACV het oud papier ophaalden, een bedrag op van zo'n 65.000 euro per jaar. Echter heeft de technologie dit achterhaald en lijkt de extra inkomstenpost definitief te verdwijnen.

Als het aan de werkgroep ligt, gaat dit echter niet gebeuren. ,,Wij hopen dat mensen nu hun papier naar de club, vereniging of kerk brengen. Natuurlijk kost dat een klein beetje extra moeite, maar je doet hen er een groot plezier mee", roept Erik Stam van de werkgroep Oud Papier de inwoners van Veenendaal op.

Per 1 januari is door de gemeente de samenwerking in de voormalige vorm beëindigd en dat begrijpt Stam ergens wel. ,,Zij moeten ook doorontwikkelen, alleen lijken de verenigingen hiervan de dupe. Wij kunnen op deze manier niet meer op zaterdag het ingezamelde papier ophalen en daardoor loopt men geld mis."

Door de technische vooruitgang, is volgens wethouder Nermina Kundic de inzameling door vrijwilligers overbodig geworden. ,,Het was eigenlijk een verkapte subsidie, die we vanuit de afvalstoffenheffing betalen. We kunnen de vereniging ook subsidie geven zonder dat ze bij de inzameling worden ingeschakeld."

Volgens Stam een begrijpelijke opmerking, maar daarmee gaat de gemeente onder het feit door dat het sociale aspect verdwijnt. ,,Het was altijd erg gezellig. We dronken een bakje koffie, haalden met de werkgroep en vrijwilligers het papier op en daardoor hadden we een fijne zaterdag. Meerdere partijen werden hier blij van. Daarnaast zijn er nog geen afspraken gemaakt over mogelijke andere inkomsten en ik vraag mij af of dit er daadwerkelijk gaat komen. Wij willen daarom Veenendaal oproepen dit bij verenigingen in te leveren, zodat zij er alsnog aan kunnen verdienen."