• Aart Aalbers

Bouwplan aan 't Boveneind gewijzigd

VEENENDAAL Het bouwplan dat ten grondslag ligt aan de herontwikkeling van een gebied aan ´t Boveneind is gewijzigd nadat bewoners van het Pampagras ertegen in opstand waren gekomen. Dat bleek maandagmiddag bij een door Charim en Patrimonium georganiseerde bijeenkomst voor deze bewoners. Aanvankelijk zouden zij op korte afstand van hun woningen tegen een vijf verdiepingen hoog flatgebouw aan kijken. Verder vreesden ze dat het zonlicht hun woningen niet meer zou bereiken.

Er zijn in het afgelopen jaar drie bijeenkomsten geweest, zegt woordvoerder Rufo Petri van Charim: een inloopbijeenkomst waar 120 mensen op af kwamen, daarna een bijeenkomst specifiek voor bewoners van het Pampagras en maandag een met de gewijzigde plannen. ,,In samenwerking met de gemeente en Patrimonium, die er gaat bouwen, gaan we dit gebied vernieuwen. Het wordt een parkachtige omgeving. De bewoners vonden dat de nieuwbouw aan ´t Boveneind te dicht bij het Pampagras zou komen. Dat hebben we omgewisseld, vijfhoog verder weg en driehoog dichterbij. Er is echt geluisterd naar de bewoners. Het wordt geen grote muur voor hun woningen, zoals gevreesd, er zit 15,5 meter tussen."

Het zijn nog steeds plannen, zegt Petri. Ook de gemeenteraad moet zich er nog over buigen. Jannie Rijkse, één van de veertig bewoners die verrast werden door het bouwplan, laat desgevraagd weten tevreden te zijn met de aanpassingen. ,,Vijfhoog komt verder weg van onze woningen en het zonlicht kan ons ook bereiken. Wij vinden de bouw nog steeds niet prettig, maar op deze manier is het aanvaardbaar. Het gebied wordt wel heel mooi, hebben we bij de presentatie kunnen zien. De plannen zijn aanvankelijk te rommelig en arrogant gebracht en dat heeft veel onrust met zich meegebracht." Bedoeling is dat volgend jaar met de bouw aan ´t Boveneind wordt begonnen.