• Aart Aalbers

Bouwdorp ruim van tevoren uitverkocht

VEENENDAAL Het traditionele Bouwdorp heeft ieder jaar een thema. Dit jaar, van 14 tot en met 17 augustus, is het evenement de naam Vredesdorp meegegeven. Met achthonderd deelnemende kinderen is het een van de grootste evenementen in Veenendaal. Er komen militaire voertuigen op het terrein en functionarissen van defensie komen over vrede en veiligheid vertellen. Wat ooit in de jaren vijftig van de vorige eeuw begon als een betrekkelijk eenvoudig maar wel nuttig spektakel, is uitgegroeid tot een kinderfeest dat ruim van tevoren is uitverkocht.

Gerard van Wijk

,,Meer kaarten dan 750 verkopen we niet, daar is het terrein niet groot genoeg voor. Bovendien is het door de jaren heen nog wat kleiner geworden vanwege de skatebaan", zegt Saskia van de Graaf (69), voorzitter van de Stichting Bouwdorp Veenendaal. Samen met twee andere bestuursleden is zij al maanden bezig met de voorbereidingen. Er komt nogal wat bij kijken om alle voorzieningen te regelen en te zorgen dat de kinderen straks weer kunnen genieten van een onbezorgde vakantieweek.

Behalve de 750 kaarten die vanaf 1 juni uitsluitend in de voorverkoop over de toonbank gaan, zijn er nog 50 kaarten voor de vrijwilligers. ,,We kunnen terug vallen op de enthousiaste inzet van honderd vrijwilligers. Zoveel vrijwilligers kunnen we ieder jaar wel vinden, ze weten dat het één week in het jaar is."

SPANNEND Met het vredesthema van dit jaar is Van de Graaf min of meer de 'generaal' van het Bouwdorp. Het werd een half jaar geleden even spannend, bij het faillissement van bouwbedrijf Van Deelen, de hoofdsponsor. Tot opluchting van Van de Graaf heeft Frank van Woerden Bouw het hoofdsponsorschap overgenomen. Er moet van alles georganiseerd, ingericht en gefinancierd worden: de elektrische voorziening (zwerfkasten en kabels), bouwhekken, spijkers, 50 tafels, 100 stoelen, tenten zoals een filmtent en een creatent (een circustent) en keukenuitrusting.

Er is EHBO aanwezig, want met vele honderden kinderen slaat er altijd wel eens een jongen of meisje op zijn of haar nagel. Er wordt geklopt, gezaagd en vooral getimmerd en al doende ontstaan de meest fraaie en creatieve bouwsels. Voor de fraaiste zijn er prijzen.

TIENTALLEN TONNEN HOUT Enorme hoeveelheden hout liggen ruim van tevoren te wachten op de jeugdige bouwers. ,,Er ligt al zeven ton, maar in totaal gaat het om vele tientallen tonnen hout. Vorig jaar werd de avond voor het Bouwdorp open ging de brand in het hout gestoken. De brandweer was er gelukkig snel bij, maar we hadden toch een schadepost van 1500 euro en wij hebben maar een klein budget", aldus Van de Graaf. Om te voorkomen dat het nog eens gebeurt komt er nu ook in de nachtelijke uren beveiliging en er komen camera´s. Na het vierdaagse kinderfeest is het afvoeren van het hout een ,,gigantische klus."

Zo'n zestig jaar geleden is het Bouwdorp uit de startblokken gekomen. Buurthuizen organiseerden het in die dagen, in hoofdzaak voor kinderen die er dan in de zomervakantie ook eens even tussenuit waren.

VOLDOENING Van de Graaf is in 1999 voorzitter geworden. ,,Ik had me aangemeld als vrijwilliger en had een zoon van zeven, die er graag heen wilde. Zo konden we er samen heen. Ik haal er veel voldoening uit, vooral ook in de voorbereiding, de contacten met de bedrijven. Op de eerste dag staan de kinderen al om half acht voor het hek, weer of geen weer, dat deert hen niet. Daar doe je het voor."