• Provincie Utrecht

Bouw fort aan de Buursteeg van start

VEENENDAAL De bouw van het bezoekerscentrum Grebbelinie op Fort aan de Buursteeg is woensdag gestart. Dat meldt de provincie Utrecht.

Gedeputeerde Marriëtte Pennarts verrichte de opening zittend op een graafmachine met de woorden: ,,We gaan nu echt starten met de bouw van het Bezoekerscentrum Grebbelinie: dé toegangspoort om het verhaal van de Grebbelinie te ontdekken."

Fort aan de Buursteeg maakt deel uit van de Grebbelinie, een verdedigingslinie die loopt van Bunschoten tot aan de Grebbeberg in Rhenen. Met de bouw en inrichting van het bezoekerscentrum willen de provincie en alle betrokken partijen het overkoepelende verhaal van de Grebbelinie een nieuwe impuls geven en het gebied bij het fort voor een breed publiek toegankelijk maken.

Het Bezoekerscentrum Grebbelinie vormt voor het (inter)nationale publiek dé verbindende schakel om het verhaal van de Grebbelinie te kunnen ontdekken. In het bezoekerscentrum komen een museaal gedeelte, kantoorruimtes, een wijnhandel en horeca met terras. Pannenkoekenhuis de Bijenmarkt verzorgt de horeca. Heeren van de Wijn gaat in het bezoekerscentrum wijnen verkopen en proeverijen organiseren. Het gebouw krijgt een buitenruimte aan de noord- en zuidkant.

Aannemer Temmink bouwt Bezoekerscentrum Grebbelinie. De herinrichting van het gebied bij Fort aan de Buursteeg is een samenwerking van de Provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoörperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede.

De bouw van het bezoekerscentrum neemt naar verwachting een klein jaar in beslag. In de zomer van 2017 gaan de deuren van het 'Bezoekerscentrum Grebbelinie' open. Er komt een parkeerterrein en een voetpad wandelverbinding tussen station de Klomp en het Bezoekerscentrum Grebbelinie. Plannen voor het zuidelijk deel van Fort aan de Buursteeg worden nog uitgewerkt. ProRail heeft voor 2019 een tunnelproject gepland tussen het zuidelijk en noordelijk deel van Fort aan de Buursteeg. Hier wordt rekening mee gehouden bij de realisatie van het bezoekerscentrum.