• Marc Satijn

Bijzondere oproep politie Veenendaal

VEENENDAAL De politie Veenendaal zoekt vrijwilligers die binnenkort tijdens een oefening (nep)inbrekers op bezoek willen krijgen en daar ,,een zo goed mogelijk signalement" over door kan geven, meldt het korps vrijdag.

In de gemeenten Renswoude, Rhenen en Veenendaal heeft de politie reeds duizenden Burgernetdeelnemers, een systeem waarbij telefonisch grote groepen mensen snel kunnen worden ingelicht. ,,Hoewel het er altijd meer kunnen worden, zijn wij als politie ontzettend blij met al die mensen die samen met ons willen letten op verdachte situaties. Samen geven we zo (o.a.) woninginbrekers veel minder kans hun slag te slaan."

HETERDAAD Maar de politie geeft aan dat er meer werk aan de winkel is. ,,Het is nog best een flinke uitdaging om een verdachte te zien en daarna ook meteen 112 te bellen en een goed signalement door te geven." De politie biedt begin januari 2017 daarom testen aan om mensen alvast aan zo'n situatie te laten wennen. Testpersonen zijn dan 'melder' van een woninginbraak en er wordt realistisch geoefend op het verloop van een zogenaamde 'heterdaadsituatie'. ,,Politiemensen van buiten ons team kruipen dan in de huid van inbrekers en proberen aan ons te ontkomen."

Aanmelden kan in een privébericht via de Facebook van de Politie Veenendaal inclusief een korte motivatie en contactgegevens (naam, adres, leeftijd, e-mailadres). Ook mensen die nog geen Burgernetdeelnemer zijn, kunnen meedoen. De minimumleeftijd is 18 jaar. Er staat geen vergoeding tegenover deelname.