• Jeroen van der Veer

'Bij de Vierdaagse hoort een thriller van Rudy Dek'

VEENENDAAL Het is inmiddels de negende thriller die Rudy Dek heeft geschreven over de Nijmeegse vierdaagse en nog altijd denkt hij niet aan stoppen. Zoals ieder jaar heeft de Veenendaler ook nu weer een boek uitgebracht en 'Oorlogspad' is spannender dan ooit. ,,Dit boek is het beste boek van al mijn verschenen exemplaren."

Jeroen van der Veer

 

KAPSTOK Vanuit zijn woonkamer vertelt de zestigjarige Veenendaler maar wat trots over zijn verhalen. Toch zal niet iedereen direct kunnen begrijpen hoe je een thriller over het grote Nijmeegse wandelspektakel kunt schrijven. Dek moet dan vaak lachen en adviseert ze zijn boeken te lezen. ,,Het boek ligt nu zo'n twee maanden in diverse boekwinkels en hij wordt goed ontvangen. De recensies zijn lovend."

In een meeslepende thriller neemt de inwoner van Veenendaal zijn lezers mee in het verhaal van hoofdpersoon Rogier Hoofs. Het is niet zozeer dat deze de Nijmeegse zelf loopt, maar het evenement wordt wel jaarlijks als kapstok gebruikt. ,,De gehele serie gaat vooral om conflicten tussen mensen.  Rogier is geen superheld, verre van zelfs. Hij is een gewone burger die het leven in Nijmegen probeert te snappen. En zoals iedereen weet; die is vrijwel nooit te begrijpen. Dat merkt Rogier."

DOELGROEP De verhalen liggen voor het oprapen, bekent de schrijver. Niet op de kilometerslange weg die de lopers moeten bewandelen, maar vooral daar omheen. Dat is dan ook de reden dat Rudy Dek slechts één keer de Nijmeegse zelf liep. ,,En dat was ook maar één dag", lacht hij hardop. ,,Als schrijver moet je natuurlijk wel een beetje weten hoe het voelt om af te zien. Daarnaast fiets ik veel door de stad. Om te zien, te ruiken en te proeven. De stad ademt wat unieks en ik ben erg graag."

Zoals gezegd; het boek gaat niet enkel en alleen over de vierdaagse. Toch brengt Dek jaarlijks het boek uit rond die periode. ,,Bewust", legt hij uit. ,,De doelgroep daar is enorm. Je hebt kinderen en ouderen. Lopers en kijkers. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het aan de Nijmeegse koppelen. Voor een schrijver heerlijk." 

 

VOORGEVOEL Zijn boeken slaan naar eigen zeggen aan en de verkoop gaat goed. Ook 'Oorlogspad' is goed ontvangen, al is het altijd weer spannend als het boek wordt uitgebracht. ,,Je werkt er een heel jaar aan en doet het voor de lezer. Ik kan zelf een boek wel leuk vinden, maar daar koop je niets voor. Mijn voorgevoel lijkt echter wel te kloppen, want hij wordt goed omarmd."

Verklappen waar het boek over gaat, doet Dek liever niet. Wel kan hij zeggen dat een groot deel over de bombardementen gaat van de Amerikanen, waarbij er nooit achterhaald is hoe dat heeft kunnen gebeuren. ,,Een thriller is vaak verzonnen, maar in dit boek is voor negentig procent wel echt gebeurd. Hierdoor staat de lezer dicht bij de hoofdpersoon en is het lastig het boek tijdens het lezen weg te leggen. Je wil continu weten waar het verhaal naar toe gaat."

JUBILEUM Ook Veenendalers kunnen de boeken van hun stadsgenoot lezen. Het is dan ook niet zo dat alleen Nijmegenaren feeling zullen hebben met de geschreven woorden. ,,Integendeel. Als je liefhebber bent van thrillers, ben je volgens mij bij deze serie aan het goede adres. Je kunt de negen delen achter elkaar lezen, maar ook los van elkaar. Inmiddels ben ik bezig aan mijn tiende boek. Een jubileum en dus moet ik nog groter uitpakken."