• Joëlle Kelderman

Bieb gaat activiteiten Volksuniversiteit voortzetten

VEENENDAAL Volksuniversiteit Veenendaal (VU) houdt na tientallen jaren over twee weken op te bestaan. Per 1 juni neemt de Bibliotheek de activiteiten (volwasseneneducatie) en personeel over van de VU. ,,We gaan de activiteiten van de VU vernieuwd voortzetten”, zegt directeur Mieke van Dijk van de bibliotheek. Dat leidt ook vanaf september tot ruimere openingstijden. ,,De cursisten moeten erin en eruit kunnen.”

Gerard van Wijk

Tot 22.00 uur kan er in de hal van De Cultuurfabriek gestudeerd en gewerkt worden, en een kleine hap genuttigd. Boeken lenen blijft mogelijk op dinsdag- en vrijdagavond tot 20.00 uur.

VERLANGENS De bibliotheek was ook al actief op het gebied van volwasseneneducatie, maar het aanbod van de Volksuniversiteit sluit volgens directeur Mieke van Dijk mooi aan, bijvoorbeeld waar het talen en creativiteitscursussen en lezingen betreft. ,,De behoeftes en verlangens van mensen veranderen. Er is minder interesse in langdurige cursussen. We gaan meer cursussen overdag geven in plaats van in de avonduren, daar is vraag naar. En er komen arrangementsvormen."

PEILEN Bedoeling is ook de interesses van de Veenendalers te peilen, wat voor aanbod is gewenst. ,,Bij de VU waren ze in gedachten ook al hiermee bezig en met een veranderend aanbod. Maar de VU worstelde met een kleine bezetting." Slechts twee medewerkers in vaste dienst telt de VU. Alleen directeur Wytze Woudsma gaat mee naar de bibliotheek, de andere medewerker heeft een baan elders gevonden.

PROGRAMMA Het concept moet zich volgens Van Dijk nog verder ontwikkelen. Zij vindt het mooi dat het aanbod van de bibliotheek wordt uitgebreid. ,,Zo'n prachtige voorziening als De Cultuurfabriek moet zo dienstig mogelijk zijn aan Veenendaal." Binnenkort komt het nieuwe programma voor het komend seizoen van de VU beschikbaar en kan er nog voor de zomer worden ingeschreven op het aanbod. ,,U bent van harte welkom voor het volgen van een cursus, workshop of lezing. Of het nu gaat om het leren van een taal, fotografie, schilderen of een lezing over kunst en cultuur, er is altijd iets te vinden om kennis op te doen, anderen te ontmoeten of uw creativiteit te ontwikkelen. De cursussen bij de VU worden gegeven door vakbekwame docenten en in kleine groepen."

Dat gaat dus komend seizoen gebeuren in De Cultuurfabriek, in plaats van in gebouw Spectrum. ,,Laat u inspireren, schrijf u in en blijf een leven lang leren", is de boodschap van Van Dijk en Woudsma.