• Archief BDUmedia

Bezwaren tegen gratis parkeren

VEENENDAAL Er komt mogelijk een procedure tegen het besluit van de gemeenteraad om vanaf zaterdag 14 november één jaar lang een proef te nemen met gratis parkeren op zaterdagen in de drie gemeentelijke parkeergarages. Q-Park, de exploitant van de parkeergarages Corridor en Passage, en Punt Beheer, eigenaar van de garage Scheepjeshof, overwegen naar de bezwaarschriftencommissie te stappen. Wanneer de bezwaren ongegrond zouden worden verklaard kunnen ze naar de rechter stappen.

De gemeente heeft drie parkeergarages: onder het gemeentehuis, de Arie van Hensbergengarage en de garage onder het gebouw Tricotage in Brouwerspoort. Q-Park is een grote landelijke speler op het gebied van parkeren, met 70.000 parkeerplaatsen, verdeeld over 140 garages, 42 p+r terreinen met 79.000 parkeerplaatsen. De woordvoerder van Q-Park kan het bericht bevestigen noch ontkennen. Engbert Stroobosscher, fractievoorzitter van de ChristenUnie en initiator van het gratis parkeren op zaterdagen, laat weten dat de situatie in Veenendaal in zoverre bijzonder is, dat er geen jurisprudentie over is. Een situatie waarbij er zowel gemeentelijke als particuliere exploitanten en eigenaren zijn. Hij kan het weten, in zijn carrière was hij ook advocaat, gespecialiseerd in bestuursrecht. Er is wel jurisprudentie over oneerlijke concurrentie, vastgelegd in de Wet markt en overheid.

Stroobosscher is positief gestemd als het tot daadwerkelijk tot een zaak zou komen tegen de gemeente Veenendaal. ,,Het lag in de lijn der verwachtingen dat Q-Park en Punt Beheer zouden reageren. Daarom heb ik ze gebeld. Uiteindelijk zijn zij er bij de vulling van hun garages ook op de lange termijn bij gebaat als onze winkelstad niet half leeg staat." Eerder liet Stroobosscher weten dat het goed zou zijn als de particuliere garages bij de actie gratis parkeren zouden aansluiten, maar dit niet noodzakelijk zou zijn.