• Gea Weersma vertelt over blind zijn.

    Aart Aalbers

'Bewustwording voor blinden creëren'

VEENENDAAL Gea Weersma van Oog Café Veenendaal bezocht vrijdag de Achtbaan in West in het kader van begrip voor elkaar hebben en waar nodig elkaar helpen. Actieve aandacht voor normen en waarden.

Weersma, die voor 97procent blind is, kwam met haar blindengeleidehond Jayle te voet vanaf haar woning in Veenendaal-Zuid naar de basisschool. De leerlingen van groep 5/6 waren zichtbaar onder de indruk van de komst van een bijna blinde mevrouw met haar hond naar hun klas. Ze vertelde de kinderen wat ze wel en niet moeten doen bij het zien van een blinde. ,,Vraag altijd eerst of je kunt helpen en onderneem niet eerst zelf actie. Je moet nooit een blindengeleidehond aaien. Dan is die afgeleid."

De kinderen hingen aan haar lippen toen ze vertelde dat de hond luisterde naar commando's als: Zoek de zebra, zoek de paal, zoek de deur rechts of zoek de deur links. Weersma vertelde dat ze in haar ooghoeken nog iets van een silhouet kan onderscheiden. ,,Als we op een terras zitten dan is het voor mij geen mensen kijken. Mijn gehoor en reuk zijn wel ontwikkeld waardoor ik wel veel kan waarnemen." De kinderen mochten een bril opzetten die blindheid nabootst en dan met haar geleide stok proberen te wandelen. Ook mochten de leerlingen vragen stellen aan Weersma. Een leerling was erg benieuwd wat ze graag wilde zien als dat zou kunnen. Weersma resoluut: ,,Ik zou erg graag mijn kleindochter willen zien."        

Vrijwilligster Weersma: ,,Als scholen interesse hebben kunnen ze mailen naar g.weersma@gmail.com "