• Cora van den Bovenkamp: ,,Er zijn wijken in Veenendaal waar het onveiliger is. -

    Aart Aalbers

'Bewoners zorgen voor elkaar'

VEENENDAAL ,,De bewoners, hoe arm ze ook zijn, zorgen voor elkaar. Als er iemand komt die niets heeft dan geven de bewoners eten, drinken, kleding en spullen. Dat vinden wij altijd ontroerend om te zien. Zij weten zelf hoe het is om blij te zijn als je geholpen wordt en dat geven ze dan weer door aan anderen. Mooi dat mensen zo verbinden en betrokken zijn bij elkaar", aldus de ondernemende en betrokken Cora van de Bovenkamp (37), directeur van Welkom.

Gerard van Wijk

Welkom is gevestigd in gebouw Carrefour aan de Vijftien Morgen, waar in vervlogen dagen de openbare bibliotheek was gehuisvest. Gemiddeld wonen er 120 mensen bij Welkom. Zij kunnen hier maximaal twee jaar blijven en worden dan geacht hun leven weer zodanig op de rails te hebben dat ze zelfstandig verder kunnen. Vorig jaar ging het om 160 mensen, met een uitstroom van 42, waarvan 33 met een positief resultaat. Het is wat Van de Bovenkamp noemt een magische mix, tussen 18 en 64 jaar.

UITEENLOPENDE REDENEN Veel economisch daklozen, gezinnen die om uiteenlopende redenen hun woning zijn uitgezet, mensen die van campings komen waar ze niet meer mogen wonen en mensen die vanwege een scheiding geen dak meer boven hun hoofd hebben. In ieder geval vrijwel in alle gevallen mensen met financiële problemen. ,,Iedereen hier heeft in ieder geval tijdelijk een woonhulpvraag, geen thuis meer. Problemen na scheidingen, geen huis meer, uitkeringen. Ik dacht: dit moet anders kunnen. Ik ben altijd een ondernemend type geweest, integraal moeten we samen de moeilijkheden waarmee mensen te maken krijgen kunnen oplossen. Mensen moeten weer gaan werken, dat geeft zelfrespect", ervaart Van de Bovenkamp.

ZORGSPECIALISTENTEAM ,,Er kan hier ook een opleiding worden gevolgd, het ROC heeft klaslokalen. Er is een zorgspecialistenteam, voor bijvoorbeeld traumaverwerking. We werken samen met Netwerk voor Jou, er is een vitaliteitscoach. Het zorgt er allemaal voor dat ze sneller zelfstandig zijn, zodat ze na twee jaar stabieler en financieel gezond zijn en in aanmerking komen voor een woning van Patrimonium.”

VEILIG GENOEG Het gaat volgens Van de Bovenkamp naar wens bij Welkom. In de loop van de tijd zijn er vier baby´s geboren en het is er ook veilig genoeg. Dat vragen sommigen wel eens. Maar, in het hele jaar hoefde de politie niet één keer langs te komen. Driemaal per week wordt er voor twee euro gekookt voor eenieder die dat wil. Het sinterklaasfeest is er gevierd en op Eerste Kerstdag heeft een gulle gever gezorgd voor een verzorgde kerstbrunch.

SOCIAAL CONCEPT ,,Welkom is een integraal sociaal concept dat zowel woonruimte, maatschappelijke (zorg)ondersteuning, persoonlijke ontwikkeling en begeleiding naar werk biedt aan mensen die tijdelijk extra hulp nodig hebben om zelfstandig en volwaardig in de maatschappij mee te draaien", legt Van de Bovenkamp uit. Je zou denken dat de gemeente Veenendaal het concept zou omarmen, maar de relatie is volgens Van de Bovenkamp tot nu toe stroef. De gemeenten Ede en Den Haag omarmen het initiatief wel en gaan er volgend jaar mee aan de slag.

PAUL BLOKHUIS 1 februari 2019 komt staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar Veenendaal om zelf te zien hoe het er bij Welkom aan toe gaat.