• Aart Aalbers

Bestuurder Freule-stichting moet 6,5 miljoen aan gemeente betalen

VEENENDAAL De oud-penningmeester van de Stichting Freule Lauta van Aysma moet 6,5 miljoen euro betalen aan de gemeente Veenendaal. De man was zeven jaar geleden door de rechter aansprakelijk gesteld voor de schade van de gemeente.

De stichting kon een lening niet terug betalen en de gemeente stond borg en draaide er voor op. Het kostte de belastingbetaler 10 miljoen euro. De gemeente wil tot op de dag van vandaag geen commentaar geven op de gang van zaken omdat ,,de zaak nog onder de rechter is." Eerder liet het college weten dat de voormalige bestuurders en adviseurs van de stichting hun verantwoordelijkheid voor het financiële debacle niet kunnen ontlopen. Dat zou niet juist zijn ten opzichte van de samenleving.

VONNIS Naar pas nu blijkt heeft de rechtbank Midden-Nederland op 23 november 2016 vonnis gewezen in de zaak van de gemeente tegen de voormalig penningmeester. De vordering van de gemeente komt de rechtbank niet onrechtmatig of ongegrond voor en wordt toegewezen. Het gaat om ruim 6,5 miljoen euro, vermeerderd met rente en proceskosten.

BOEK Journalist en publicist Sameer van Alfen heeft een boek geschreven over de lang lopende juridische procedure (De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen). Daarvan verschijnt nu een tweede druk, waarin onder meer de uitspraak tegen de voormalig penningmeester is opgenomen. ,,Naast nieuwe feiten bevat de tweede druk een lijst met tips voor bestuurders van stichtingen en verenigingen. Hoe kunnen zij voorkomen ooit zelf aansprakelijk te worden gesteld na een financieel debacle. Het boek De Freule is dé casestudie over bestuurdersaansprakelijkheid", zegt Van Alfen.

TIEN MILJOEN 'KWIJT' De Freule-affaire heeft veel impact gehad. Het bestuur van de stichting beheerde een appartementencomplex met 73 woningen voor ouderen aan de Kerkewijk. Het begaf zich in een schimmig beleggingsavontuur in Amerikaanse vliegtuigmotoren. Daarbij raakte het een bedrag van bijna tien miljoen dollar 'kwijt'. Rechercheurs probeerden zonder succes overzee te achterhalen waar het geld was gebleven. Hierna volgde een reeks aan juridische procedures, tot aan de Hoge Raad toe. Daar is nog niet helemaal een eind aan gekomen. Eind deze maand begint een rechtszaak tegen een voormalig adviseur van de stichting, die het advies zou hebben gegeven tot het duistere beleggingsobject.

Van Alfen memoreert dat de oud-secretaris van de stichting is vrijgesproken en de voormalig voorzitter twee jaar geleden voor een onbekend bedrag een schikking heeft getroffen. Een andere adviseur van de stichting uit Barneveld, ook betrokken bij de beleggingsdeal, overleed vijf jaar geleden.