• Joëlle Kelderman

Beschermde boom omzagen kan in papieren lopen

VEENENDAAL Het omzagen van een beschermde boom kan in de papieren lopen, zo meldt de gemeente. ,,Wij wegen altijd af of herplant mogelijk is. Als dat mogelijk blijkt wordt bij de kap van waardevolle bomen zonder een benodigde vergunning een boete opgelegd. Als wij overgaan tot het geven van een boete moet de hoogte van de boete een afschrikkende werking hebben", aldus de gemeentelijk woordvoerder. Dat kan in de papieren lopen. De gemeente maakt gebruik van het rekenmodel boomwaarde. ,,Wanneer de boomwaarde of -schade niet kan worden berekend aan de hand van de concrete handels- of vervangingswaardeberekening, wordt de boomwaarde bepaald met het rekenmodel boom waarde van de NVTB (Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen)."

Gerard van Wijk

In Veenendaal zijn dit jaar negen boetes opgelegd. De NVTB noemt een voorbeeld, overigens niet in Veenendaal, waarbij een kabelbedrijf bij graafwerkzaamheden ernstige wortelbeschadiging heeft aangericht bij een monumentale iep. De gemeente besloot daarna uit veiligheidsoverwegingen de boom te kappen. De schade van ruim 7.700 euro kan de gemeente verhalen op het kabelbedrijf.

Bij de renovatie van een oud pand dreigen drie platanen, een esdoorn en twee beuken van meer dan 100 jaar oud in de verdrukking te komen. De taxateur van de NVTB stelt voor de renovatie de waarde van de bomen op ruim 68.000 euro. De renovatie wordt perfect uitgevoerd, uit angst voor een schadeclaim. In Veenendaal is een aantal jaren geleden een oude acacia bij een bedrijfspand in het centrum op een zaterdagmorgen tot verbazing van de omwonenden gekapt om meer parkeerruimte hebben. De gemeente heeft het bedrijf daarna opgedragen een boom van redelijke omvang te herplanten op dezelfde plek.

Iedere vijf jaar stelt de gemeente een lijst van waardevolle bomen vast. Op de nieuwe lijst komen vele honderden bomen voor, de oudsten dateren van 1930. Daar zijn met name acacia´s bij, die heel oud kunnen worden. De hoogste bomen, tot 24 meter en soms nog hoger, komen voor in het Schrijverspark en aan de Beatrixstraat. Het gaat hierbij onder meer om de Japanse Kaukasische els, de nummer vier in de meest gebruikte straatbomen, en de treurberk.