• Robert-Jan Asselbergs

Automobilisten opgelet: bronst bij reeën begonnen

RHENEN Reeën laten tijdens de jaarlijkse bronstperiode vaak ander gedrag zien. Tijdens deze periode, die half juli begonnen is, hebben de dieren minder oog voor hun omgeving, steken ze sneller dan anders wegen over en worden ze daardoor ook sneller slachtoffer van aanrijdingen. Extra alertheid bij automobilisten is in deze tijd geboden, zo meldt Wildbeheereenheid Kromme Rijn. 

Volgens de jagersvereniging zijn er elk jaar rond de honderd aanrijdingen met reeën. In de omgeving van Veenendaal Rhenen vinden met name langs de N225 en de N416 regelmatig aanrijdingen plaats, volgens de wildbeheereenheid. Zij zorgen de komende tijd samen met een aantal andere partijen voor verschillende maatregelen die moeten voorkomen dat reeën worden aangereden.

WILDREFLECTOREN Zo plaatste de jagersvereniging langs een provinciale weg waar veel aanrijdingen zijn speciale borden om automobilisten te waarschuwen. ,,Jagers plaatsen op deze stukken ook wildreflectoren aan de hectometerpaaltjes. De weerkaatsing van de koplampen op de reflectoren kunnen reeën doen schrikken, waardoor ze niet oversteken."

ALERT Automobilisten wordt gevraagd in deze periode extra alert te zijn. Met name op de provinciale wegen en in de schemeruren, maar ook op de gemeentewegen. ,,Rijdt rustig. Mocht een ree plots oversteken, wijk dan niet uit, maar probeer vaart te minderen. Bij een aanrijding moet u altijd de politie bellen via het nummer 0900-8844. Die neemt contact op met de Stichting Valwild Utrecht", luidt het advies van de wildbeheereenheid. Bij deze stichting zijn speciaal daartoe bevoegde jagers en jachtopzichters aangesloten. Zij kunnen het aangereden dier nasporen en het eventueel langere lijden van het dier voorkomen.

Meer informatie is te vinden op www.wbekrommerijn.nl